Mi is kapunk a Lorenzo hurrikánból?

| 2019. október 4. 11:21 | Frissítve:
Az ex-hurrikán, Lorenzo, mérsékelt övi ciklonná szelídülve hazánk időjárását is meghatározza a hétvégén.

A Lorenzo hurrikán nagy port, vagy inkább nagy hullámokat kavart az Atlanti-óceán északi részén húzódó Portugáliához tartozó Azori-szigetek térségében. A szigetcsoportot szerdán érte el a hurrikán, középpontjával ugyan a szigetek mellett haladt el, de az akkor még legmagasabb, 5-ös kategóriába tartozó vihar hatalmas pusztítást okozott a partokon.

 

 

Csütörtökön Lorenzo mérsékeltövi ciklonná szelídülve közelítette meg, majd az esti órákban el is érte Írország és a Brit-szigetek térségét. A hatóságok magas fokú készültséggel várták a vihart, sokfelé figyelmeztették a lakosságot a szélviharra, és a lehetséges áradásokra, villámárvizekre. A partokat a hatalmas hullámok miatt jóelőre kiürítették.
Írországban már folyamatban van az okozott károk felmérése, többfelé csütörtök óta szünetel az áramszolgáltatás, a kidőlt fák eltorlaszolták az utakat, hatalmas szélvihar pusztított, nem egy helyen rövid idő alatt az 50 mm-t is meghaladta a csapadékmennyiség.

A hurrikán, majd a ciklon korábbi útvonala
Forrás: NOAA

A légörvény azóta jelentősen legyengült, a Brit-szigetek felől a kontinens belseje felé veszi az irányt többfelé csapadékos, szeles időt okoz. Középpontjához képest keletre egy új nyomási központ alakul ki, az ex-Lorenzo energiájából táplálkozva életre kel, majd a szombati napon eléri Közép-Európát, így hazánk térségét is. Hatására több helyen esőre, átvonulását követően záporokra, zivatarokra, kisebb lehűlésre is számíthatunk, de rendkívüli időjárási jelenségre nem kell készülni. Az északnyugati szél szombat este a Dunántúlon, vasárnap országszerte erős, viharos lökésekkel járhat.

Így helyeződik át Írország felől fölénk a hurrikán maradványa
Forrás: WXCharts

Borítókép: NOAA STAR GOES (szeptember 30.)


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |