Mi is kapunk a Lorenzo hurrikánból?

| 2019. október 4. 11:21 | Frissítve:
Az ex-hurrikán, Lorenzo, mérsékelt övi ciklonná szelídülve hazánk időjárását is meghatározza a hétvégén.

A Lorenzo hurrikán nagy port, vagy inkább nagy hullámokat kavart az Atlanti-óceán északi részén húzódó Portugáliához tartozó Azori-szigetek térségében. A szigetcsoportot szerdán érte el a hurrikán, középpontjával ugyan a szigetek mellett haladt el, de az akkor még legmagasabb, 5-ös kategóriába tartozó vihar hatalmas pusztítást okozott a partokon.

 

 

Csütörtökön Lorenzo mérsékeltövi ciklonná szelídülve közelítette meg, majd az esti órákban el is érte Írország és a Brit-szigetek térségét. A hatóságok magas fokú készültséggel várták a vihart, sokfelé figyelmeztették a lakosságot a szélviharra, és a lehetséges áradásokra, villámárvizekre. A partokat a hatalmas hullámok miatt jóelőre kiürítették.
Írországban már folyamatban van az okozott károk felmérése, többfelé csütörtök óta szünetel az áramszolgáltatás, a kidőlt fák eltorlaszolták az utakat, hatalmas szélvihar pusztított, nem egy helyen rövid idő alatt az 50 mm-t is meghaladta a csapadékmennyiség.

A hurrikán, majd a ciklon korábbi útvonala
Forrás: NOAA

A légörvény azóta jelentősen legyengült, a Brit-szigetek felől a kontinens belseje felé veszi az irányt többfelé csapadékos, szeles időt okoz. Középpontjához képest keletre egy új nyomási központ alakul ki, az ex-Lorenzo energiájából táplálkozva életre kel, majd a szombati napon eléri Közép-Európát, így hazánk térségét is. Hatására több helyen esőre, átvonulását követően záporokra, zivatarokra, kisebb lehűlésre is számíthatunk, de rendkívüli időjárási jelenségre nem kell készülni. Az északnyugati szél szombat este a Dunántúlon, vasárnap országszerte erős, viharos lökésekkel járhat.

Így helyeződik át Írország felől fölénk a hurrikán maradványa
Forrás: WXCharts

Borítókép: NOAA STAR GOES (szeptember 30.)


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak