illusztráció illusztráció

Mik történtek még 2004-ben, amikor az Időkép elindult?

Visszatekintünk arra az évre, amikor oldalunk meglátta a napvilágot.

Összegyűjtüttönk nektek még néhány érdekességet 2004-ből, hiszen ebben az évben nem csak az Időkép kezdte meg működését, hanem több jelentősebb esemény is történt, amely befolyásolta az akkori (és mostani) tudományos világot. Időjárási eseményekből sem volt hiány, nézzünk kicsit körbe, hogy mi történt itthon és a nagyvilágban.

  • 2004-ben jelent meg a Facebook, a Gmail, és a Firefox böngésző is, amelyek mind jelentős hatást gyakoroltak az internetes kommunikáció és információáramlás világára - amely ugyan közvetve, de a természettudományokat is erőteljesen érintette. Mára a közösségi média már megkerülhetetlen az információáramlás szempontjából, beleértve az időjárási adatokat, előrejelzéseket is.
  • Az asztronómiai felfedezések között kiemelkedő volt a NASA Mars-rovereinek munkája, hiszen bizonyítékokat találtak arra, hogy valamikori víz volt jelen a Marson. Emellett fontos volt a Cassini űrszonda Saturnusz körüli munkája is, amely többek között két új hold felfedezésével és a Titan hold felszíni képeinek elkészítésével járult hozzá a bolygórendszerünk jobb megismeréséhez.
  • Az időjárás terén 2004 számos extrém időjárási eseményt hozott.  Ebben az évben rekordszámú tájfun érte el Japánt, többek között a Songda tajfun, amely hatalmas anyagi károkat okozott. Az Atlanti-óceánban négy hurrikán – Charley, Frances, Ivan, és Jeanne – sújtotta Floridát hat héten belül, ami szintén rekordot jelentett az államban. Június 9-én pusztító viharok vonultak át hazánkon, Budapesten és a Budaörsi Reptéren is komoly károk keletkeztek.
illusztráció
Hőtérképünk a 2004. július 9-ei viharok idején
  • Az év legvégén sajnos a karácsonyi szökőár néven került be a köztudatba az Ázsia délkeleti részén pusztító cunami, ami sajnos több mint 200 000 halottat és eltűntet követelt. Hatalmas pusztítást hagyott maga mögött a régióban, az anyagi kár felbecsülhetetlen volt. 
  • A paleontológiában is fontos felfedezések történtek, mint például a 428 millió éves Pneumodesmus fosszilis, amely a világ legkorábbi ismert szárazföldi élőlényének maradványai voltak.

Szóval igen, nem volt unalmas 2004, számunkra mégsem a Facebook megjelenése lett a legfontosabb esemény, hanem, hogy egyből az év elején "megszületett" az oldalunk, amely azóta is kitölti mindennapjainkat, perceinket, másodperceinket...

Bízunk benne, hogy egy picit mi is hozzá tudtunk tenni a hazai tudományos élethez és hihetetlen büszkék vagyunk arra, hogy ekkora észlelői közösséget sikerült létrehoznunk! Köszönjük, hogy velünk vagytok!

Borítókép: NASA (illusztráció)

Szavazás

Tudtad, hogy egy évben "születtünk" a Facebok oldalával?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés