illusztráció illusztráció

Mikor jön a tavasz?

Egy kísérlet jegyében a tradícionális formákat mellőzve gyorsan és egyszerűen kívánunk válaszolni arra, amelyre egyre többen kíváncsiak.

Bizonyára sokak hallottak az amerikai fejlesztésű "Is it going to rain?", azaz "Fog-e esni?" oldalról. A honlap létjogosultságát sokak vitatják, az mégis a kritikákkal mit sem foglalkozva rendkívül sikeres életutat járt be az elmúlt években. A rendszer működése rendkívül egyszerű: a konkrét esélylatolgatások helyett a felhasználó helyzetét alapul véve egy "Igen" vagy "Nem" válasszal informálják a látogatót arról, hogy kell-e reggel esernyőt vinnünk. Hasonló egyszavas honlap megoldást alkalmaz például a milyennapvanma.hu is, mely sallangmentesen tudatja velünk, hogy a hét melyik napját írjuk.

A kínosan egyszerű megoldások mögött jelentős felismerés áll: a látogatások jelentős részét ezen rövid kérdések utáni informálódási szándék generálja. Aki pedig rendszeresen csak az újságcikkek címeit futja át, nos, annak több mint kézenfekvő egy ilyen megoldás.

illusztrációA hosszú, többnyire borongós és hideg télben rendszerint jelentős növekedést észlelünk a hosszútávú előrejelzéseink megtekintési arányaiban. A kereslet könnyen megérthető: január vége felé egyre kevesebbeket érdekel a lehullott hó vastagsága, helyette a tavasz beköszöntének első jeleit keressük.

A most bejelentett aloldallal a munka oroszlánrészét átvállalják meteorológusaink - a makroszinoptikus elemzésekkel és különböző numerikus modellek (köztük a nemsokára ismét elérhető WRF modellünk) futásait összevetve kísérletet teszünk arra, hogy minden eddiginél rövidebben és lényegretörőbben jelezzük a tavasz érkezésének pillanatát*.

www.idokep.hu/tavasz

Fenti aloldalunk természetesen nem helyettesíti teljes értékű előrejelzésünket, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy mihamarabb értesítsük kíváncsi látogatóinkat a közelgő évszakváltásról.

* Tavasz beköszönte alatt azt a huzamosabb ideig (legalább 3-4 nap) beálló időjárásváltozást értjük, mely csapadékmentes időszak alatt az országos délutáni maximumhőmérséklet több helyen meghaladja a 20 °C-ot.

Az Időkép csapata

Hirdetés