Milyen volt az április?

| 2010. május 1. 10:59 | Frissítve:
Április bővelkedett frontokban és ciklonokban, 2 tubát láthattunk, az izlandi vulkán kitörése után a légi közlekedés is megbénult.

Április elsején a március utolsó napján áthaladó hidegfront mögött néhány fokkal visszaesett a hőmérséklet, de tavaszias maradt az idő.
A hónap második napján ismét egy gyenge hidegfront vonult át az országon. A front mentén több helyről jeleztek észlelőink esőt, záport, de keleten néhol még zivatar is előfordult. Az ezt követő nap hajnala országszerte hideg volt, az Északi-középhegységben és a Kisalföldön több helyen fagyott.
5-én, vagyis húsvét hétfőn egy sekély ciklon kiterjedt felhőzete borította be az országot, a Dunántúlon már 4-én estétől, majd hétfőn sokfelé esett az eső. Délkeleten a ciklon hidegfrontjának mentén a délutáni órákban több helyen is zivatarok alakultak, helyenként jégeső kísérte az általában rövid ideig tartó intenzív csapadékhullást. A sekély ciklon jelentősOrosháza 5-én mennyiségű csapadékot adott, a Dunántúlon az összmennyiség helyenként meghaladta a 30 mm-t. 6-án kedden időjárás szempontjából kettészakadt az ország, a Dunántúlon felszakadozott a felhőzet, ugyanakkor a középső keleti megyékben borult maradt az ég és késő délutánig esett az eső, a ciklon lassan távolodott. E három napon többfelé megerősödött, sőt a Dunántúlon viharossá fokozódott az északnyugati szél.


Ezután három csendesebb nap következett, majd 10-én szombat hajnalra egy hidegfront vonult át az országon. A Duna vonalától keletre többfelé, másutt szórványosan okozott esőt, záport, de már pénteken is voltak záporok.
11-én egy magassági hideg-örvény húzódott országunk nyugati fele fölé. Az időjárási körülmények kedveztek a záporok és jégeső, jégdara kialakulásának. Ennek ellenére jelentősebb konvekció nem alakult ki.Érd 11-én

Az igen változatos időjárás 12-én tovább folytatódott, ekkor ugyanis a magassági hideg-örvény mögött egy sekély mediterrán ciklon mélyült ki, az ország keleti-északkeleti tájait kivéve sokfelé esett az eső, a Dunántúl középső megyéiben helyeként 30 mm-nyi csapadék hullott 24 óra leforgása alatt.
Pécs 14-én13-a és 14-e időjárását is a sekély mediterrán ciklon illetve a magassági hideg-örvény együttesen alakította. Mindkét nap helyenként 20 mm feletti csapadék hullott. 14-én többfelé fordult elő jégesővel kísért zivatar, az ország északkeleti harmadában jelentős mennyiségű esővel. Sőt olyannyira labilissá vált a levegő, hogy ún. mammatus  felhők is képződtek.

Győrött észlelőink "elcsípték" a 2010-es idény első tubáját.

Győr, tubaGyőr, tuba

 

 

 

 

 

 

 

Pécsen pedig egy igen látványos zivatarlánc déli vége haladt át, ugyancsak jégesőt és felhőszakadást okozva.


Pécs, zivatarláncPécs, zivatarláncPécs, zivatarlánc panoráma15-én is még többfelé volt eső, zápor, sőt helyenként zivatar is előfordult. A sekély mediterrán ciklon e 3 nap alatt, a Dunántúlon és északon, északkeleten több helyen is 50 mm feletti csapadékösszeget eredményezett.


16-tól egyre nagyobb teret kapott a világmédiában az izlandi Eyjafjallajökull vulkán kitörése illetve az ennek a nyomán a levegőbe kerülő hamufelhő, amely Európa jelentős részén megbénította a légi közlekedést. Erről napokig folyamatosan tájékoztattuk olvasóinkat, mely a következő linkre kattintva olvashatnak el: Percről percre archívum. A hamufelhő 17-én hajnalban érte el országunkat.


19-e időjárását egy ciklon alakította, a Duna vonalától keletre sokfelé esett eső, a Dunántúlon fokozatosan felszakadozott a felhőzet és kisütött a nap. Keleten jelentős - 10 mm feletti - mennyiségű eső hullott, sőt helyenként még a 20 mm-t is meghaladta a lehulló csapadékmennyiség.
21-én egy hidegfront előterében a Dunántúlról több helyről jelentettek észlelőink záport, zivatart. A zivatarokat megerősödő szél kísérte, azonban más (jégeső, kárt okozó széllökés) konvektív esemény nem volt.
Az ezt követő napok - jelentősebb - időjárási front mentesen teltek, 22-én még több helyen, később csak elvétve fordultak elő záporok, 22-én éjszaka egy melegfront érte el az országot, számottevő csapadékot sehol sem, de jelentős melegedést okozott. 25-én helyenként elérte a hőmérséklet a 25 °C-ot, vagyis nyári napot könyvelhetünk el.


Nagylapos, tuba27-én lassú mozgással átvonult egy gyenge hidegfront, mely mögött 28-án labilizálódott a levegő keleten és délkeleten, ott helyenként jégesővel kísért zivatarok is kialakultak. A Mezőtúr és Gyomaendrőd között elhelyezkedő Nagylaposról az egyik észlelőnk tubát fotózott, elmondása szerint a felhőtölcsér elérte a földet, de erről sajnos fotó nem készült, így "csak" a tubát tudjuk megerősíteni. A hidegfront nyomán csupán csapadéknyom és 10 mm közötti mennyiségű csapadék hullott.
A hónap utolsó napjait anticiklon határozta meg, meleg és napos idő volt.


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Mennyi hó fog esni?

Várható hóvastagság
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |