illusztráció illusztráció

Hőség, szmog és erdőtűz

Soha nem volt még ilyen hőség Oroszországban, a kialakult szmog csak tovább rontja a helyzetet. A héten még nem jön az enyhülés.

 

illusztráció

Frissítve (péntek, 15:30): Moszkva egyes részein ma reggel több órás eső ébresztette a lakókat, a levegő is lehűlt 20 °C-ra. A nagy hőség kezdete óta ez volt az első kiterjedtebb eső a városban. Napközben aztán ismét füstfelhő lepte el a várost, az előrejelzéseknek megfelelően ugyanis a szél pont az erdőtüzek területe felől (azaz keletről) fúj, így a néhány napig tiszta levegő ismét szürkévé vált az orosz fővárosban. (Index, Független Hírügynökség, HVG)

 

Frissítve (péntek, 15:15): A Szarov városa körül fellobbant erdőtűz -melyet egy villámcsapás okozott- egyre nagyobb területre terjed ki. Már két napja lángol az erdő, a városban található Oroszország legfontosabb atomkutató központja. 3500 katona, önkéntes és tűzoltó vette fel a harcot a temészetvédelmi területet felemésztő erdőtűzzel.  Közben az ország többi részén úgy tűnik, sikerrel járnak a tűzoltók: tegnap óta 81 ezerről 64 ezer hektárra sikerült visszaszorítani az ersőtűzzel borított területek nagyságát, és az újonnan kigyulladó tüzek száma is napról napra csökken - a természetes tüzek száma azonban emelkedett. (Index, Független Hírügynökség)

Frissítve (csütörtök 12:45): A legfrissebb hírközlések szerint országszerte elkezdtek visszaszorulni a tüzek, Moszkvában kitisztult és hűvösebb lett a levegő. Az előrejelzések szerint legalább a jövő hét közepéig marad a 30 fok feletti hőség. A Csernobiltól nagyjából 60 km-re fekvő tőzegmocsarak is lángra kaptak.

Rettenetes hőség, több mint félezer tűzfészek közel 160 ezer hektáron - el sem tudjuk képzelni, mit élhetnek át az orosz főváros lakosai. Hétfőn reggel a minisztérium részéről 160 ezer ember, több helikopter és repülőgép dolgozott az oltáson, amelyben katonák és civilek is részt vettek.

A mostanihoz hasonló rendkívüli hőség Oroszország ezeréves történelme során még soha nem volt Moszkvában - jelentette illusztrációki hétfőn moszkvai sajtóértekezletén Alekszandr Frolov, a Központi Meteorológai Intézet vezetője. 

Hogy mikor számíthatnak némi enyhülésre a helyiek? Talán az időszak végén már némileg csökkenni kezdenek a hőmérsékletek (lásd jobbra Moszkva diagramján), a hőség azonban az ország központi és északnyugati részén augusztus 20-ig biztosan nem enyhül. Addig is egy-egy ilyen forró napon a légkondival nem rendelkező gépkocsikban akár 50-60 fokos hőség is lehet.

5 óránál semmiképpen sem szabad többet az utcán tartózkodni.

Hozzátette, a szennyezettség mértéke napi 24 órán át meghaladja a megengedett értékeket, noha az ipari üzemeket kötelezték a károsanyag-kibocsátás 50 %-os csökkentésére.

A NASA műholdképei alapján félmillió hektárt is érinthetnek az erdőtüzek, és a füst közel tíz kilométeres magasságig ér el a légkörben. A moszkvai repülőtereket lezárták, amikor a látótávolság a füst és a szmog miatt 350 méter alá csökkent.

Forrás: Zoldter, Index, HVG, AFP

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés