Műholdképen a dagály

| 2008. október 1. 1:11 | Frissítve:

Az őszi napéjegyenlőség nem csak a csillagászokat, hanem az oceanográfusokat is megmozgathatta: rekord méretű árapályhullámot detektáltak az Atlanti-óceán partjánál.
A múlt hétvégén egyedi csillagászati esemény hatott a Földre: a napéjegyenlőség éppen újholdra esett. A jelenség így magában nem olyan különleges, viszont ha megnézzük a Földre gyakorolt hatását, máris észrevehető a különlegesség.

Szeptember 22-23-án a Hold és a Nap, a két nagy árapálykeltő égitest egyenese, illetve a napéjegyenlőségekkor jellemző nagyobb tengerjárás rekordméretű dagályt és apályt okozott, s nagy mennyiségű hordalékot szállított, mely a Terra műhold MODIS-rendszerének szeptember 27-i felvételén jól látszik. A felvételt az ELTE műholdvevő állomásán rögzítették.

Franciaország normandiai partjának nyugati részéről készült képen látszik a dagály által felkavart a széles parti sáv iszapja. Újholdkor a minimális tengerszint helyi idő szerint 6 órakor volt, akkor volt apály, a dagályhullám pedig dél után valamivel érkezett.

A vizsgált part adottságai is jók voltak ahhoz, hogy így lehessen látni a jelenséget, pont emiatt épült a világon az elsők között ott, St. Malóban egy árapályerőmű melyet azonban azóta a sós víz korróziója miatt be kellett zárni.

Forrás: National Geographic/ Tímár Gábor – Kern Anikó (ELTE)
Kép: Terra műhold MODIS rendszere, ELTE műholdvevő állomásKapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Adaptive Média Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak