Murony

| 2008. november 14. 3:18 | Frissítve:
A Békés megyei község térségében csütörtökön kétszer is megmozdult a föld, a legerősebb regisztrált rengés magnitúdója 3,5 volt.
A Békéscsabától mintegy 10 km-re található település; Murony térségében a csütörtöki nap folyamán kétszer is megmozdult a föld: elõször reggel 9, majd délután 2 óra tájékán. A helyi lakosok az elsõ földmozgást észre sem vették, a második azonban olyan volt, mint egy tompa puffanás.

Süle Bálint, az MTA Szeizmológiai Obszervatóriumának munkatársának elmondása szerint az elsõ rengés a Richter-skála szerinti 3,5 erõsséget érte el, míg délután ennél valamivel gyengébb, 3,2-es erõsségû rengést regisztráltak.

A Földön évente kb. 49000 darab hasonló erõsségû rengés fordul elõ, szerencsére károkat általában nem okoz. Károkról szerencsére ennél az esetnél sem érkezett bejelentés.

A rengések gyakorisága alapján Magyarország területén évente négy-öt 2.5-3.0 magnitúdójú, az epicentrum környékén már jól érezhetõ, de károkat még nem okozó földrengésre kell számítani. Jelentõsebb károkat okozó rengés 15-20 évenként, míg erõs, nagyon nagy károkat okozó, 5.5-6.0 magnitúdójú földrengés 40-50 éves intervallumban pattan ki.

Forrás: MTA Geodéziai és Geofizikai Kutató Intézet (Bus Zoltán, Süle Bálint)

hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Mikor jön a tél?

Még nem

hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak