Nagy adag szaharai por szeli át az Atlanti-óceánt

| 2020. június 19. 12:24 | Frissítve:
Kiterjedt szaharai porfelhő sodródott az Atlanti-óceán fölé. Jövő héten Texasig is eljuthat.

Hatalmas szaharai porfelhő sodródott az Atlanti-óceán fölé, mely a hétvégén a Karib-térséget is elérheti, jővő héten pedig Texasig is eljuthat. 

A szaharai porkitörések nem ritkák az évnek ebben az időszakában. A melegedő északi félteke miatt az ún. trópusi konvergens zóna (ITCZ) északabbra helyeződik át. Az ITCZ mentén az alacsony légnyomásnak és az egymással találkozó északkeleti és délkeleti passzátszeleknek köszönhetően jelentős emelő hatás érvényesül, ami a záporok, zivatarok mellett a trópusi viharok, ciklonok kialakulásához is jelentősen hozzájárul.

Csütörtöki műholdkép a porfelhőről. Forrás: NOAA

Ha ez a konvergens zóna késő tavasszal eléri a Szahara térségét nagy mennyiségű por kerül a légkör magasabb rétegeibe. Júniusra már egy száraz, poros légréteg alakul ki a Szahara fölött, melyet az erős északkeleti passzátszél kb. 3-5 naponta nyugat felé, az Atlanti-óceán fölé sodor.  

A portömeg a légkör 1500-6000 méter közötti rétegében szállítódik, és több ezer kilométeres távolságra is eljuthat. A Karib-térséget és az USA partjait elérve színes naplementéket, sáros esőket okozhat, emellett meggátolhatja az Észak-Atlanti hurrikánok kialakulását is. Olykor az Amazonas térségét is eléri az afrikai por, ami ásványi anyagokkal látja el az esőerdők talaját. 


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |