Nagyon kevés hurrikán volt az idén

| 2014. október 13. 12:28 | Frissítve:
Az egyik leggyengébb hurrikánszezon lehet az idei az Atlanti-óceánon, eddig csak 4 viharból lett hurrikán.

Az idei évben eddig öt olyan vihar alakult ki az Atlanti-óceánon, melyek nevet is kaptak, és a november végéig tartó hurrikánszezonban még két névvel ellátott vihar alakulhat ki az előrejelzések szerint. Ettől kevesebb nevesített vihart 1983-ban regisztráltak, akkor mindössze négy hurrikán vonult végig az említett térségen. Hasonló volt az 1994-es év, amikor az év ezen szakaszáig szintén öt névvel ellátott vihar alakult ki, majd ezt még kettő követte november végéig.

Jobbra: Az Edouard hurrikán 2014. szeptemberében (Forrás: NASA)

5 elnevezett vihar, 4 hurrikán

A NOAA (Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal) az előzetesen kiadott előrejelzését is korrigálta augusztusban, ugyanis előzőleg több hurrikánra számítottak. Az idei öt vihar közül négy erősödött hurrikánná, ezek közül a legerősebb az Edouard volt, mely a nyílt vízen söpört végig 185 km/h-s szélsebesség kíséretében.

Miért ilyen kevés?

A NOAA mérései, megfigyelései alapján a kevesebb hurrikán oka az, hogy az Atlanti-óceán trópusi vize a szokásosnál hidegebb, illetve a térségben a stabil légrétegződés megakadályozza az óceánból a viharokat tápláló hő és nedvesség felemelkedését, valamint az erős magassági szelek is gátolják a hurrikánképződést.

Balra: Az Edouard útvonala 2014. szeptemberében (kép forrása: baynews9.com)

Egy átlagos hurrikánszezon június 1-től november 30-áig tart, ezalatt általában 12 olyan vihar keletkezik, melyet elneveznek, ezek közül 9 erősödik hurrikánná, melyekből 3 rendkívüli erős is lehet.

Forrás: NOAA, MTI, NASA, baynews9.com


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |