illusztráció illusztráció

Napfogyatkozás ma 12 órakor

Pénteken a déli órákban részleges napfogyatkozás lesz megfigyelhető: a Hold körülbelül a napkorong 20%-át fogja majd eltakarni.

A hét utolsó munkanapján, augusztus 1-jén részleges napfogyatkozást figyelhetünk meg a déli órákban. A Hold maximum a napkorong 20%-át fogja majd eltakarni, Magyarországon gyakorlatilag nem érzékelhetünk majd sötétedést.

A napfogyatkozás teljességének sávja - azaz ahonnan nézve a Hold az egész napkorongot eltakarja - Észak-Kanadában érinti elõször a Földet. Grönlandot átszelve Oroszországon és Mongólián halad át, végül Kínát is érinti. Ideális helyszínen a totalitás maximálisan két és fél percig tart. Bár a teljes napfogyatkozás egy közel 200 km széles sávból lesz megfigyelhetõ, a részleges fázis sokkal nagyobb területrõl követhetõ, többek között hazánkból is. Magyarországon 2006. március 29-én látszott utoljára részleges napfogyatkozás, de akkor sajnos felhõk zavarták a kilátást.

Ha pénteken Budapestrõl 11:02-kor feltekintünk az égre, a Hold látszólag már érinteni fogja a napkorong bal felsõ részének a peremét. A fogyatkozás maximuma 11:50-kor lesz, ekkor a Hold a napkorongnak majd 20%-át takarja ki, méghozzá a "felsõ" részén, miközben csillagunk 58° magasan lesz a horizont felett. A jelenség vége körülbelül 12:38-kor várható.

Napfogyatkozás során soha ne nézzünk közvetlenül a Napba, se szabad szemmel, se távcsõvel, se fényképezõgéppel, se a videokamera keresõjével, az erõs fénytõl ugyanis azonnal megvakulhatunk!

*** Érdeklõdõbb olvasóinknak ajánlanánk, hogy kövessék a jelenséget a budapesti Polaris Csillagvizsgálóból (1037 Budapest, Laborc u. 2/c); itt ugyanis megfelelõ mûszerekkel, teljes biztonságosan gyönyörködhetnek a napfogyatkozásban! A fõvárostól távolabb élõket pedig a következõ helyszíneken várják: Dunaújvárosban (Táncsics Mihály u. 13. mögötti belsõ udvarban), Hegyhátsálon a Hegyháti Csillagvizsgálóban (Fõ u. 19.), Miskolcon a Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgálóban (Dorottya u. 1.), Nagyszénáson a Kiss György csillagdában (Ságvári u. 26., a Rendõrség mögötti udvar), Sopronban a Széchenyi téren, Székesfehérváron a Terkán Lajos Bemutató Csilagvizsgálóban, Tarjánban a Meteor '08 Távcsöves Találkozón, és végül, de nem utolsó sorban Zircen, a Bakonyi Természettudományi Múzeumban (Rákóczi tér 3-5). ***

Az esemény a NASA honlapján élõben követhetõ.

Forrás: Magyar Csillagászati Egyesület,[origo]
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés