illusztráció illusztráció

Naphaló és érdekes melléknapok is feltűntek az égen

Látványos légköroptikai jelenségekkel indult a hét.

Hétfő reggel, délelőtt többfelé vékony, magas szintű fátyolfelhők lepték el az eget. Emiatt reménykedhettünk benne, hogy néhány szép légköroptikai jelenséget is megpillanthatunk majd az égen. Ez így is lett. Mosonszolnok térségében látványos naphaló jelent meg az égen, melyhez egy ideig kétoldali melléknap is társult, de általában a Naptól jobbra, vagy balra megfigyelhető volt a melléknap.

Budapest felett pedig egy ritkább együttállásnak volt köszönhető a melléknap kialakulása. Egy szétterülő kondenzcsík látszólagosan a Nap állásával nagyjából megegyező magasságban volt látható hosszabb ideig az égen, így a kondenzcsíkból hátramaradt jégkristályokon jelent meg egy melléknap.

 Hogyan alakul ki a naphaló? És mi az a melléknap?

A halójelenséget a magas szintű fátyolfelhőzetben meglévő jégkristályok alakja és térbeli eloszlása határozza meg. A nap- vagy holdhalót a jégkristályokon megtörő fény hozza létre. Ilyenkor a Nap, vagy a Hold körül egy 22 fokos szabályos kör alakú, a szivárvány színeiben pompázó jelenség figyelhető meg.

A melléknapot szokták akár napkutyának is nevezni. A melléknap úgy alakul ki, hogy a Napból érkező fény a levegőben lévő lapos hatszögletű jégkristályokon megtörik. Elsősorban magasan elhelyezkedő fátyolfelhőkön alakul ki, a napkoronggal azonos magasságban figyelhető meg. A Naptól balra és jobbra is ki tud alakulni melléknap, akár egyszerre mindkét oldalon is megfigyelhető a jelenség. A melléknapok a napkoronghoz viszonyítva általában 22 fokos távolságra jelennek meg az égen.

Felhasználóinktól több látváyos felvételt is kaptunk a légköroptikai jelenségekről:

illusztráció
Mosonszolnok | Fotó: Peterdy Péter
illusztráció
Mosonszolnok | Fotó: Peterdy Péter
illusztráció
Mosonszolnok | Fotó: Peterdy Péter
illusztráció
Mosonszolnok | Fotó: Peterdy Péter
illusztráció
Szigetszentmiklós | Fotó: Géczi Roland
illusztráció
Budapest XII.ker - Istenhegy | Fotó: Zak
illusztráció
Budapest XII.ker - Istenhegy | Fotó: Zak
illusztráció
Budapest XI.ker - Kelenföld | Fotó: Kmo

Köszönjük a felvételeket!

Hozzászólnál? Várunk Viber csoportunkban!

Borítókép: Peterdy Péter (Mosonszolnok)

Szavazás

Láttál már kondenzcsíkon felragyogó melléknapot?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés