illusztráció illusztráció

Napi cuki: így mosakszik a törpeegér

A Hortobágyi Nemzeti Park igazgatóságának munkatársa kapta lencsevégre az apró, védett rágcsálót.

Tavaly, vagyis 2022-ben az év emlősének választották a törpeegeret, amely nem mellesleg hazánkban 2012 óta a védett állatfajok közé tartozik.

Ez a picike rágcsáló mindössze annyit nyom egy mérlegen, akár egy zacskó sütőpor. 

Mérete 10 és 15 cm közötti, habár ennek felét az önmagához képest hosszú farka adja. Az egér háta vörhenyes barna, oldala világosabb, míg hasa egészen fehér.

illusztráció
Picike, védett, cuki rágcsáló | Fotó: Szabó Gyula - Természetmegőrzési Osztály

A pindúr rágcsáló állománya és elterjedése Európában visszaszorulóban van, melyért elsősorban a magaskórós mezsgyék, vízparti nádasok, a cserjés erdőszélek és a sűrű sövények számának, kiterjedésének csökkenése okolható.

A sűrű növényzet közé építi művészien kialakított, ökölnyi fűfészkét is, amelyet tavasztól őszig használ, a természetben nagyon ritkán lehet őket elcsípni. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága azonban a napokban arról számolt be, hogy a Természetmegőrzési Osztály egyik munkatársának, Szabó Gyulának sikerült lencsevégre kapnia egy kis törpeegeret.

illusztráció
Így néz ki a fészek | Fotó: Szabó Gyula - Természetmegőrzési Osztály

Fürgén, szinte akrobatikusan mászik fűszálakon, a bokrok, cserjék legvékonyabb ágain, de a fák törzsén is felszalad, valamint jól is úszik. Mászás közben rendkívül mozgékony farkával nemcsak egyensúlyoz, hanem ügyesen kapaszkodik is.

És most jöjjön a legcukibb rész, a mosakodás:

Videó: Szabó Gyula - Természetmegőrzési Osztály

Hozzászólnál? Várunk Viber csoportunkban!

Borítókép: Szabó Gyula - Természetmegőrzési Osztály / HNPI

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés