Negatív rekord

| 2008. augusztus 14. 1:35 | Frissítve:
Kedden délután, 6 óra leforgása alatt a balatoni vízi mentők mintegy 33 embert szedtek ki a vízből. A strandolók figyelmen kívül hagyták a viharjelzést.
Kedden délután a Balatonnál a megszokottnál erősebb, 30-50 km/órás sebességet is meghaladó déli szél volt, mely igen sok munkát szolgáltatott a vízi rendőröknek. A szél a legtöbb problémát a magyar tenger keleti medencéjében okozta.

Horváth Lászlónak, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetőjének elmondása alapján minden korábbi rekordot megdöntve 6 óra leforgása alatt 33 embert mentettek ki kedden a tóból.

Bár kiadták a viharjelzést, a nagy melegnek köszönhetően rengeteg strandoló maradt a vízben, közülük többen gumimatraccal, vízibiciklivel, valamint kisebb vitorlásokkal élvezték a hűsnek már aligha mondható habokat. Azonban amint kikerültek a parti házak árnyékából, a szél igencsak elsodorta őket a nyílt víz irányába.

A kimentettek között akadt német, olasz, román állampolgár is, de többségük magyar volt, legalább nekik jobban kellene ismerniük a Balatonon leselkedő veszélyeket.

Szeretnénk tehát újra felhívni a nyaralók figyelmét, hogy ne legyenek figyelmetlenek és könnyelműek, hiszen jobb a bajt megelőzni... Végezetül - a tragédiák elkerülése végett- szeretnénk újra ismertetni kedves olvasóinkkal a különböző viharjelzési fokozatokat.

I. fokú viharjelzésnél percenként 45 felvillanó fény figyelmeztet mindenkit, ilyenkor tilos a parttól 500 méternél nagyobb távolságra fürödni, csónakok is csak a part közelében lehetnek.

II. fokú jelzés esetén már percenként 90-szer villan fel a fény, ebben az esetben TILOS fürödni! Viharos szélnél (60-90 km/h) már nagy, tarajos hullámok jelennek meg, csónakok egyáltalán nem mehetnek a vízre; nagy vitorlások is csak a megfelelő intézkedések mellett. Erős viharnál (90-115 km/h) hatalmas hullámok jelentkeznek, a hullámok tetejéről elporzik a víz, a motoros hajóknak is partra kell térniük. Orkán erejű szélnél (115 km/h fölött) vízfüggöny jelentkezik, a látótávolság gyakorlatilag 0 méterré válik, ekkor a csak speciális mentőhajók mehetnek a vízre.

Forrás: MTI, RSOE, OMSZ

hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |