Nem lesz 43 fok

| 2017. július 30. 5:26 | Frissítve:
Soha nem látott meleget prognosztizáló térképek terjednek az interneten. Utánajártunk, mi várható.

Futótűzként terjed a közösségi médiában több térkép, melyeken minden eddigi rekordot megdöntő, 43-44 fokos hőséget várnak a hét végére hazánk területére. Ennek bekövetkezte ugyanakkor teljesen valószínűtlen.

Egyike a valószínűtlen előrejelzésnek

Egyfelől az érkező hőhullám tetőzésének mértéke egy hetes távlatból alsó hangon 2-3 fokos szórással becsülhető, ugyanígy a kánikula lezárását hozó hidegfront érkezése is legalább 1-2 napos bizonytalansággal terhelt.

Ami viszont a fentieknél is fontosabb, hogy az előrejelzés egy olyan modell, nevesint az amerikai GFS kiragadott futását jeleníti meg, melynek hőmérséklet-előrejelzési beválását a múlt hét szerdai szoftverfrissítés óta egyre több szakember kérdőjelezi meg.

Július 19-én délutántól ugyanis a GFS modell egy új verziója készíti a prognózisokat, melyben többek közt a felszínközeli fizikai folyamatokban is történtek változások. Az eddigi visszajelzések alapján ugyanakkor rosszul sült el a frissítés, így nem csak hazánkban, de az Egyesült Államokban is a hőmérsékletek irreális mértékű felülbecslésre panaszkodnak a meteorológusok.

"Az új GFS-t nem lett volna szabad éles üzembe helyezni ekkora blődségekkel. Kérem senki ne használja hőmérséklet előrejelzéséhez." - írja Ryan Maue, New York-i meteorológus Twitteren

Sajnos a GFS előrejelzéseit számos médium változtatás nélkül közli, így több helyen is megjelenhet tévesen magas előrejelzett hőmérséklet. Az Időkép előrejelzéseihez több modell prognózisát, ill. immár a nyolcadik éve fejlesztett, saját futtatású WRF előrejelzését is alapul veszi. Jelen várakozásaink szerint a hőmérséklet nagyjából 39-40 fokkal tetőzhet, és bár a 41,9-es fokos abszolút rekord dőlése sem zárható ki 100%-osan, ha ez be is következik, akkor az biztosan nem az Alpokalján, jóval inkább a Kiskunság homokos hátságain valószínűsíthető.

Címlapi kép: mityo81, köszönjük!


hirdetés


Cimkék:


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |