illusztráció illusztráció

Nem lesz fehér a karácsony

Egyre biztosabb, hogy szürke időjárással telnek az ünnep napjai, az eső is többször eleredhet.

Karácsony első napján még az évszaknak megfelelően alakulnak a hőmérsékleti értékek, 24-én szinte országszerte fagyos lesz a reggel, az északi tájakon

-10 fok körüli minimumok is előfordulhatnak.

Napközben néhol pára, köd, néhol gyenge csapadék várható. Eső, ónos eső eshet, hószállingózás legfeljebb az ország szerencsésebb északkeleti csücskében valószínű.

25-én egy melegfront éri el hazánkat,

egyre inkább megélénkül a déli szél, enyhülés veszi kezdetét. A jelenlegi számítások szerint a ködös reggel után is borult, szürke időre lehet számítani, és nem lesz ez másként 26-án sem, amikor többfelé eső is társul a szürkeséghez. A maximum-hőmérsékletek előreláthatólag az ország legnagyobb részén meghaladják az 5 fokot, így nagy eséllyel idén is lőttek a fehér karácsonynak.

Alábbi térképünkön a december 26-ára vonatkozó magassági (850 hPa, kb. 1500 m) hőmérsékleti-anomáliát tüntettük fel, azaz hogy az 1979-2010-es évek átlagától mennyiben tér el a hőmérséklet a magasban. Láthatóan a szokásosnál melegebb légtömeg uralja majd a Kárpát-medencét, de Olaszországban és a Balkánon is jóval melegebb ígérkezik az átlagnál. (A színezéshez az ECMWF előrejelzési modell valószínűségi előrejelzését vettük alapul.)

illusztráció

Borítókép: Glatz Judit

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés