illusztráció illusztráció

Nem olvadt el teljesen

Nyár elején a szakértők 50% esélyt láttak arra, hogy az Északi-sarkról szinte teljesen eltűnik a jég. A nyár végén aggasztóan kicsi a területe a sapkának, az olvadás még nem állt meg.

Még június közepén beszámoltunk arról, hogy világ hó- és jégállományának nyilvántartásával foglalkozó amerikai központ kutatója, Mark Serreze szerint az eltelt nyári hónapokban 50% az esély arra, hogy elolvad az Északi sarki jégtakaró.

A nyári hónapok elteltével kissé megkönnyebbülve mondhatjuk, hogy a hó és jég birodalma nem szűnt meg létezni, ám területe aggasztóan kicsinek bizonyult a nyár végére.
Idén augusztus végén a jégsapka területe 5,26 millió négyzetkilométer volt, de olvadása átlagosan szeptember közepén éri el minimumát így elképzelhető, tovább csökken a jéggel borított felszín. Összehasonlításképpen a tavalyi minimum közel 1 millió négyzetkilométerrel volt kevesebb az idei eddig mértnél, ezzel szemben a közel 25 évvel ezelőtti területhez képest még így is kb. 35%-kal kisebb.

Az „idei jégtakaró” nagy része egyetlen tél alatt alakult ki, emiatt is könnyebben olvad, mint egy hosszú idők óta felhalmozódott jégtömeg. Egy orosz jégtörő hajóról érkezett augusztus eleji jelentés szerint újabb olvadó foltokat észleltek a jégben.

Szakértők szerint 2030-ra már nem 50%, hanem akár 100%, vagyis szinte biztos lehet, hogy eltűnik a jégsapka az Északi-sarkról. Ennek azonban súlyos következményei lehetnek: nem csak a mélysége, a területe is megnő a sötét vízfelszínnek, mely tovább súlyosbíthatja a globális felmelegedés jelenleg is aggasztó hatásait.

Forrás: BBC, The Independent, MTI
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés