illusztráció illusztráció

Nem tréfa, az idei április 1-je lett a legkorábbi regisztrált hőségnap Magyarországon

Emellett még sok más hőmérsékleti rekord is született húsvéthétfőn.

Április első napja csak úgy halmozta a rekordokat, és ez nem áprilisi tréfa. Akár azt is hihettük volna, hogy a június kezdődött el húsvéthétfőn. A HungaroMet hivatalos mérései szerint az egyik legkiemelkedőbb rekord az lett, hogy Kelebián 30,2 fokig melegedett a levegő, ami nemcsak új országos napi melegrekord, hanem a hivatalos mérések kezdete óta

ez a nap lett a legkorábbi hőségnap hazánkban.

A korábbi április 1-jei országos napi melegrekordot Körmend tartotta, ott 1989-ben 27,7 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála. Ezt megelőzően pedig a legkorábbi hőségnap rekordját hazánkban Szeged jegyezte, 1939. április 8-án szintén 30,2 fokot mutatott a hőmérő a napfény városában.

További rekordok is születtek a hónap első napján. Jászszentlászlón csak 17,4 fokig hűlt a levegő, ezzel megdőlt az országos napi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord. A korábbi rekordot Lenti tartotta, ahol 1989-ben 15,4 fok volt a legalacsonyabb érték.

illusztráció
Virágözön Győrben | Fotó: Anubisz64

Budapesten is rekordok dőltek április 1-jén. Budapest Ferihegyen hétfő hajnalban 16,2 fokot mutatott a hőmérő, ami új fővárosi napi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord. A korábbi rekord 13,2 fok volt, melyet 2016-ban Budapest Lágymányoson regisztráltak. Ugyanakkor ezen a napon új fővárosi napi melegrekord is született, ugyanis Budapest Újpest állomáson 28,1 fokig melegedett a levegő, ami 2 fokkal haladta meg a korábbi, 2021-ben mért 26,1 fokos rekordértéket. Akkor szintén Budapest Újpest állomáson volt a legmelegebb a fővárosi állomások közül.

Amit még érdemes megemlíteni, hogy a HungaroMet hivalatos mérései szerint 2024. április 1-jén regisztrált maximum-hőmérsékletek országos átlaga 27,2 fok volt, amely mindössze 0,5 fokkal marad el a korábbi, 1989-es 27,7 fokos országos napi maximum-hőmérsékleti rekordtól.

Borítókép: Ágics Évi (Bogyiszló)

Időjárással kapcsolatban szívesen várjuk képeiteket, sztorijaitokat.

Szavazás

Kihasználtad az áprilisi nyarat tegnap?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés