illusztráció illusztráció

Nocsak! Lehet, hogy megérkeznek este az első hópelyhek?

Legalábbis az idei őszt tekintve minden eddiginél nagyobb lesz rá az esély.

Gyakran volt szükség az esernyőkre az elmúlt hetekben, és nincs ez másként ma sem. Jelenleg a Dunántúlon esik, de napközben a Dunától keletre is elered az eső. Holnap reggel pedig nyugatra már érkezik is a következő adag egy hidegfrontnak köszönhetően.

Ez a hidegfront azonban már némi izgalmakat tartogathat a télre áhítozók számára. A front mögött ugyanis az eddigieknél hidegebb, fagyos levegő áramlik fölénk a magasban (kb. 1500 méter), és van rá esély, hogy holnap késő délután, este a legmagasabb hegycsúcsainkon is fagypont alá hűljön a levegő.

illusztráció
WRF modellünk előrejelzésén jól átszik a beáramló fagyos levegő

Pont akkor, amikor a front csapadékrendszere is a térségben lesz. Mindez azt jelenti tehát, hogy így november közepéhez közeledve

megérkezhetnek az idei első hazai hópelyhek.

WRF modellünk előrejelzése szerint kora estétől kerülhet átfedésbe a csapadékmező a fagyos légtömeggel, és Kékestető mellett, késő este a Bükk magasabb csúcsain is kialakulhat havas eső, havazás. 

WRF modellünk szombati előrejelzése

Fontos kiemelni, hogy ez csak egy forgatókönyv, amit főleg saját modell-előrejelzéseinkre alapozunk. Az ilyen helyzetek nagyon érzékenyek a legkisebb időjárásváltozásra is. Az azonban már örömteli dolog lehet a tél szerelmesei számára, hogy az elmúlt időszak kora őszies, olykor nyárias időjárása után végre a hóesélyekről lehet beszélni.

Borítókép: Lucza Zsolt korábbi fotója Kékestetőről

 

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés