Nógrádban 40 cm feletti hó

| 2010. február 1. 8:37 | Frissítve:
Megközelíthetetlen települések, piros hóriasztás, lezárt reptér, helyenként 30-40 cm feletti hó. Ki emlékszik már ilyenre?

Nem mindennapi látvány tárul a fővárosi és az észak-északkeleti városok, települések lakói elé: helyenként ugyanis még a 30-40 cm-t is meghaladja a hó vastagsága. Szombaton Pest megyére az OMSZ piros riasztást adott ki. Generációtól függően persze, de sok embertől hallottam, hogy utoljára gyermekkorából emlékszik ekkora havazásokra.

 

Mikor esett utoljára ennyi hó?

Bizonyára sokakban felmerült ez a kérdés, nos a válasz rá az, hogy bizony több, mint 7 évvel ezelőtt, 2003. februárjában, amikor a Kárpát-medence felett egy kimélyedt peremciklon hatalmas hóviharokat okozott. Akkor néhány nap leforgása alatt helyenként fél méternél nagyobb hó hullott. De megemlíthetnénk az 1999. februárjában tomboló mediterrán ciklont is, amikor helyenként 3-4 méteres hótorlaszokat emelt a szél. A hó vastagsága átlagosan 20 és 40 cm volt, ám északkeleten helyenként a 60-80 cm-t is elérte. Nem csoda, hogy az évszázad hóviharaként emlegetik, akik még emlékeznek rá, hiszen a közlekedés teljesen megbénult, az elzárt települések száma pedig a százat is elérte.

Mi alakította a hétvége időjárását?

Szombaton egy többközéppontú ciklonrendszer hosszan elnyúló, hullámzó frontja alakította hazánk időjárását. A középső és északi megyékbe nagy mennyiségű friss havat várt mindenki, illetve a megélénkülő, helyenként megerősödő szélben többfelé adtunk ki figyelmeztetést hófúvás veszélyére. A déli megyékben (főleg a Balaton vonalától délre) többfelé nehezítette ónos eső a közlekedést. Vasárnap hazánk egy mediterrán ciklon hátoldali áramrendszerébe került, ez okozta a Duna vonalától keletre eső területeken az újabb havazást, illetve a Dunántúl és a Kisalföld erős széllökéseit. A szél az ország északi felében többfelé hordta a havat, északkeleten erős hófúvásokat okozott, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 5 település gyakorlatilag megközelíthetetlenné vált. 

 

Milyen problémákat okozott e hétvégén a hatalmas mennyiségű hó?

Budapesten teljesen lelassult a közlekedés, késtek a buszok, nem jártak az elővárosi vonatok, a folyamatos intenzív havazás következtében csak nagyon lassan haladtak az utak takarításával. Pest és Nógrád megyében több kamion is elakadt a hóban, az autópályákon számos baleset történt.

Szombaton este 19 óráig lezárták Ferihegyet, a reptér nem fogadott és nem is indított gépeket. A Budapestre tartó járatokat Bécsbe, Pozsonyba és Prágába irányították.

A budapesti elővárosi forgalomban az intenzív havazás miatt szombaton déltől egészen vasárnap estig nem közlekedtek a rövid útvonalú elővárosi vonatok. Nem közlekedett a Városmajor és a Széchenyi-hegy között a fogaskerekű sem. A hó súlyától leszakadt a IX. kerületben egy luxusautószalon teteje. Az országban 24 óra alatt több, mint 140-szer riasztották a tűzoltókat.

Vasárnap Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több fa kidőlt a nagy mennyiségű hó súlya alatt. Budapesten egy épülő irodaház is megrongálódott, a több száz négyzetméteres lapostetőn akkora volt a hó súlya, hogy megrogyott a felső emelet. Estére Hejcével együtt ötre nőtt a külvilágtól elzárt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei települések száma: Pányok, Zsujta, Abaújvár és Köröm is megközelíthetetlen volt.

A havazás "jó cselekedete"

Pénteken Budapest 6 állomásán is meghaladta a PM10 szintje a tájékoztatási határértéket, többen szmogriadótól tartottak. Az ország egyéb pontjain is az egészségügyi határérték felett alakultak a légszennyezettségi értéketk, azonban a hétvége szeles, csapadékos időjárásának köszönhetően országszerte jelentősen csökkentek a légszennyezettségi koncentrációk.

Hosszas várakozás után több hazai síterep is megnyithatott végre vendégei számára, a síelésen és a szánkózáson túl lehetőség nyílt szebbnél szebb hóemberek, igluk és egyéb nyalánkságok építésére is, mely nem csak a gyermekeknek nyújtott kellemes kikapcsolódást! :)

Ezúton is köszönjük, hogy velünk tartottak 2 napos közvetítésünkön, hálásak vagyunk a sok-sok fényképért, észlelésért, hozzászólásért, melyekkel munkánkat segítették!

Forrás: Index, [origo], MTI, MÁV, Útinform, HírTV


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |