Nógrádban 40 cm feletti hó

Kurunczi Rita | 2010. február 1. 8:37 | Frissítve:

Megközelíthetetlen települések, piros hóriasztás, lezárt reptér, helyenként 30-40 cm feletti hó. Ki emlékszik már ilyenre?

Nem mindennapi látvány tárul a fővárosi és az észak-északkeleti városok, települések lakói elé: helyenként ugyanis még a 30-40 cm-t is meghaladja a hó vastagsága. Szombaton Pest megyére az OMSZ piros riasztást adott ki. Generációtól függően persze, de sok embertől hallottam, hogy utoljára gyermekkorából emlékszik ekkora havazásokra.

 

Mikor esett utoljára ennyi hó?

Bizonyára sokakban felmerült ez a kérdés, nos a válasz rá az, hogy bizony több, mint 7 évvel ezelőtt, 2003. februárjában, amikor a Kárpát-medence felett egy kimélyedt peremciklon hatalmas hóviharokat okozott. Akkor néhány nap leforgása alatt helyenként fél méternél nagyobb hó hullott. De megemlíthetnénk az 1999. februárjában tomboló mediterrán ciklont is, amikor helyenként 3-4 méteres hótorlaszokat emelt a szél. A hó vastagsága átlagosan 20 és 40 cm volt, ám északkeleten helyenként a 60-80 cm-t is elérte. Nem csoda, hogy az évszázad hóviharaként emlegetik, akik még emlékeznek rá, hiszen a közlekedés teljesen megbénult, az elzárt települések száma pedig a százat is elérte.

Mi alakította a hétvége időjárását?

Szombaton egy többközéppontú ciklonrendszer hosszan elnyúló, hullámzó frontja alakította hazánk időjárását. A középső és északi megyékbe nagy mennyiségű friss havat várt mindenki, illetve a megélénkülő, helyenként megerősödő szélben többfelé adtunk ki figyelmeztetést hófúvás veszélyére. A déli megyékben (főleg a Balaton vonalától délre) többfelé nehezítette ónos eső a közlekedést. Vasárnap hazánk egy mediterrán ciklon hátoldali áramrendszerébe került, ez okozta a Duna vonalától keletre eső területeken az újabb havazást, illetve a Dunántúl és a Kisalföld erős széllökéseit. A szél az ország északi felében többfelé hordta a havat, északkeleten erős hófúvásokat okozott, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 5 település gyakorlatilag megközelíthetetlenné vált. 

 

Milyen problémákat okozott e hétvégén a hatalmas mennyiségű hó?

Budapesten teljesen lelassult a közlekedés, késtek a buszok, nem jártak az elővárosi vonatok, a folyamatos intenzív havazás következtében csak nagyon lassan haladtak az utak takarításával. Pest és Nógrád megyében több kamion is elakadt a hóban, az autópályákon számos baleset történt.

Szombaton este 19 óráig lezárták Ferihegyet, a reptér nem fogadott és nem is indított gépeket. A Budapestre tartó járatokat Bécsbe, Pozsonyba és Prágába irányították.

A budapesti elővárosi forgalomban az intenzív havazás miatt szombaton déltől egészen vasárnap estig nem közlekedtek a rövid útvonalú elővárosi vonatok. Nem közlekedett a Városmajor és a Széchenyi-hegy között a fogaskerekű sem. A hó súlyától leszakadt a IX. kerületben egy luxusautószalon teteje. Az országban 24 óra alatt több, mint 140-szer riasztották a tűzoltókat.

Vasárnap Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több fa kidőlt a nagy mennyiségű hó súlya alatt. Budapesten egy épülő irodaház is megrongálódott, a több száz négyzetméteres lapostetőn akkora volt a hó súlya, hogy megrogyott a felső emelet. Estére Hejcével együtt ötre nőtt a külvilágtól elzárt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei települések száma: Pányok, Zsujta, Abaújvár és Köröm is megközelíthetetlen volt.

A havazás "jó cselekedete"

Pénteken Budapest 6 állomásán is meghaladta a PM10 szintje a tájékoztatási határértéket, többen szmogriadótól tartottak. Az ország egyéb pontjain is az egészségügyi határérték felett alakultak a légszennyezettségi értéketk, azonban a hétvége szeles, csapadékos időjárásának köszönhetően országszerte jelentősen csökkentek a légszennyezettségi koncentrációk.

Hosszas várakozás után több hazai síterep is megnyithatott végre vendégei számára, a síelésen és a szánkózáson túl lehetőség nyílt szebbnél szebb hóemberek, igluk és egyéb nyalánkságok építésére is, mely nem csak a gyermekeknek nyújtott kellemes kikapcsolódást! :)

Ezúton is köszönjük, hogy velünk tartottak 2 napos közvetítésünkön, hálásak vagyunk a sok-sok fényképért, észlelésért, hozzászólásért, melyekkel munkánkat segítették!

Forrás: Index, [origo], MTI, MÁV, Útinform, HírTV
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni. BejelentkezésRegisztráció
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

 • Sziasztok!Amugy csak megkell nézni hogy mit ir egy jóskönyv akkor ha péntekre esik január 1-e!Terméketlen év!!!Nagy hó,árviz,belviz!Pont ugy mint 1999-ben!És akkor is Februárban jött!Nem furcsa!?Lehet hogy babona, lehet hogy nem!

 • Kíváncsi vagyok a szombatra. Megnéztem kb. 5 időjárás weboldalt és ahogy én ebből az ötből egy középutat választottam ki, az én számításaim szerint kb. fele annyi fog esni mint előző szombaton.
  Amúgy ez már rendszeres lesz? Mármint a szombati "gyors".:)
  Ugynis dec. 19-én szombaton esett rengeteg hó, előző szombaton, meg most szombaton... Szóval jön a gyors.:))

 • Remélem, hogy szombaton még több fog esni!

 • ajjaj...a medve és a mormota is megijedt az árnyékától...

 • Nekem a lányom 1999 Február 03-án született Sátoraljaújhelyen. Akkor még semmi jele nem volt, hogy milyen mennyiségű hó lesz 4-5 nap múlva. Hogyan fogom őket kihozni a kórházból???Előtte nap és éjszaka is esett! 2 órát lapátoltam, de nem haladtam sehova, hogy elhozzam őket a kórházból.Semmilyen autó nem mozgott az utcákon. Gyalog is csak nehezen ment a közlekedés. Nagy nehézségek árán (és kellő protekcióval) rendőségi terepjáróval hoztuk el őket szerencsésen. Holnap lesz 11 éves és megint itt van a hó, bár ez csak a fele az akkorinak. Most 35 cm körüli! Ilyenkor mindig "őt vesszük elő"!

 • Úgylátom idén mindenhova jutott elég hó

 • Gyöngyösön is szép mennyiség esett, ma befejeztük a "hókuckó" építését :)
  4 ember kényelemmel elfér benne.. csak ne olvadna el :D

 • Csatlakozom vectorsector-hoz, Zalában már 86" decemberében 40cm hó fedte a tájat. Ha jól emlékszem, az 87" januárjában történt, amikor egyszerre ilyen mennyiségű hó esett Budapesten, csikorgó hideggel párosulva. Apu kocsival járt, akkor három hétig csak tömegközlekedett, mert nem tudott kijönni az autóval a zsákutcánkból. Gyalog jártunk suliba, kenyeret a pékségben vettünk, mert a boltokba alig jutott el. Többen lógtak a vizsgákról az idő miatt, csak az volt a baj, hogy öt utcányira laktak. Ezért ezt nem nézték jó szemmel, akkor cekát kaptak, hogy csuda! ;-))

 • A Balatonnál nem volt vészes...

 • Itt 35 cm hó esett, de a mai nap folyamán 30 cm-re zsugorodott a hóréteg.

 • Hát mi kaptunk a jóból. xD Én is raktam fel képeket. Ma tiszta vizesen jöttem haza a suliból. :D Régen láttam itt ennyi havat. Vajon mi lesz jövőre??? SZERINTETEK??

 • A "87 eleji Nagy Hóra én is emlékszem, gyerekfejjel nagyon élveztük. Emlékszem, a 4-es villamos eleinte még próbált közlekedni, aztán odagfagyott a sínhez. :)
  A mostani hónak én nagyon örültem. Azt hittem én taszítom a havat, valahogy mindig elkerült. Most végre kaptam én is és a kisfiam is nagyon élvezte. Remélem nem olvad el rögtön...

 • Igen, Vác is kapott a jóból! (kinek mi a jó)

 • Vámosszabadin nem eset szinte semmi!:(

 • Miért nem most voltam Vácott...

 • Ami engem illet, meglehetősen szomorú vagyok, hogy Nyugat-Dunántúl, s így a kis megyénk, Zala megye, s köztük a város, ahol élek, Zalaegerszeg kimaradt a jóból...
  Most, amikor lett volna arra időm, hogy éljek a másik hobbimnak, a fényképezésnek, s nagyon szívesen kimentem volna pár fényképet készíteni, kihagytak bennünket az események, elkerült a havazás. Soha nem felejtem el a teleket kisgyermekkoromból, de most, felnőtt fejjel is szeretném újra átélni, örülnék neki, ha végre itt is leesne egy 40-50 centiméteres hó... Persze, az viszont rossz, hogy az autósoknak, és a tömegközlekedésnek egyaránt szerencsétlenül jönne.

 • De milyen jó hideg is volt akkor...

 • Nagytelek emlékei között 1963 és 64 január februárja emlékezetes, amikor a Szentendrei szigetnél befagyott a NagyDuna és az emberek a Duna jegén jártak munkába Szigetmonostorról a hó is tartósan félméteres volt. Közelebbi emlék 1980 December elseje 40 cm-es hó borította el Budapestet, Balatonról a délutáni gyors csak másnap reggel ért a Déli pu-ra. 1987 január második hétfője a vasárnap kezdődő havazás után bénító volt. Dunakeszitől Budapestig semmilyen járművel nem találkoztam, egy nyomon bejutottam Zuglóig ahol azután a Trabant motortere végleg teliment hóval és megállt. Csak pénteken volt érdemes újra kiszabadítani a hóból. 1999 karácsonyának másnapján Kékesen csodálatos síélmény volt a hatalmas szűzhóban síelni. A tél és hó együtt jár , és ezt nem illene elfelejteni azoknak akik " felkészültek a télre " A vasutasoknak ott a mozdunypark megnézhetik mivel tisztították a pályát 50-80 éve vagy milyen buszok voltak amik a hatvanas évek telein is közlekedtek , és milyenek azok a váltók amik télen is működnek.

 • A "86-os tél máig meghatározó emlékem nekem is!
  "87 január elején volt, ha jól emlékszem, 12-én reggel, hogy munkába menet a Bástya Áruház mellett elhaladva láttam, hogy a polcokon, pultokban nincs tej, nincs kenyér, nincs hús. Addig erről csak hallottam, meg fényképen láttam, hogy pl. az akkori romániai boltokban az üres gondolák középső polcát végigrakták egy sor mustáros üveggel, hogy ne legyen annyira üres. Akkor kezdtem felfogni, mi történt, addig csak örültem a hónak, és nem értettem, hogy miért olyan nagy baj, hogy egész reggel mást sem mond a rádió.
  A város széli kenyérgyából nem tudott bejönni a teherautó, a volt kollégáimmal találkoztam a buszmegállóban, reggel nyolckor még ott álltak, pedig a fél hatos busszal menniük kellett volna..

  És napokig csak szakadt, szakadt, szépő volt, de hálistennek rövid ideig tartott.

 • A "86-osnál négy napig nem jutottam haza, de szép volt akkor is.
  A 70-es évek elején Budapesten a Nádor utca két oldalán két méter magas hókupacokat gyűjtöttek össze a hómunkások, egyikre felmásztam, természetesen belesüllyedtem, akkor még 130 cm körüli voltam. Végtelnnek tűnő időbe tellett, mire kikecmeregtem belőle :)
  De ez már régen volt. Az oldal üzemeltetői bizonyára olyan fiatalok, hogy a régebbiekre nem emlékezhetnek.

 • Köztük például most sem....

 • Fel szeretném hívni az Időkép csapatának figyelmét hogy a veszélyjelző térkép sokszor nem egyezik a met.hu által közreadott térképpel. Csak így tovább! Jó Munkát!

 • nekem is egyből 86 ugrott be :-)
  még gyerekként de látam ahogy a budafoki úton félméteres hó.
  autó nuku.

 • Igen, "86-ban az utcasarokig jutottam, szemből jött az osztálytársam, hogy zárva a suli! De nagyon örültem. Akkor volt, hogy még a ruszki tolták a havat tankokkal, át is mentek egy autón, mert megcsúszott a tank az úton. Szerencsére nem ült benne senki.... Jééé....mikre nem emlékszem... ;D

 • Csak annyit erről az időjárásról, hogy az OMSZ min. 5 -ször fogott mellé a héten! Ebből a hőból még lepelnyi mennyiség sem esett a szombathelyi Tesco parkolóban szombat délelőtt, Söptén egy pelyhet nem láttam! Minek az a sok műhold, ha még a betörés irányát is 90 fokkal eltévesztik! ÉNY-ról volt szó aztán jött DNY-ról, mediterrén ciklonról egy szó sem esett, Keletre és Északra sem jósoltak ennyi havat, a nappali maximumhőmérsékletek terén megint padlót fogtak! Annyira gépesített minden, aztán hihetetlenül nem találnak el semmit, szerintem szándékosan visszatartanak bizonyos adatokat! Tetszik vagy nem, én leírom mit gondolok! A Radarkép-botrány után mit gondoljon az ember? Ezek után érdemes itt valami adatot is szolgáltatni?! Min . olyan gárda kellene oda is mint a Vissy Károly, szigorúan csak olyan tapasztalattal rendelkező embereket engednék oda!

 • És a 86"-os tél? Egy említést megérdemelt volna..... :)

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés:

Riasztás
hirdetés
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2017. Adaptive Média Facebook Twitter Google+
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogi közlemény | Elvihető tartalmak