Hidegrekord dőlt

| 2013. október 2. 15:14 | Frissítve:
Péntek és szombat hajnalban többfelé fagyni fog, északkeleten akár -7, -8 fok is lehet. Tegnap reggel rekord született.

Hidegrekord dőlt (csütörtök 9:40): Szécsényben az Országos Meteorológiai Szolgálat -4,3 fokot regisztrált hajnalban, mellyel megdőlt a korábbi, 1979-ben Romhányban mért hidegrekord. Akkor -3,6 fokot mutattak a hőmérők. Az Időkép szenzorai Nógrád megyében még ennél hidegebbet, -5 fok körüli értékeket is mutattak, sőt Ariel1991 nevű felhasználónk Romhányban negyed 6-kor -6,2 fokot mért. Megdőlt a fővárosi minimum-hőmérsékleti rekord is: hajnalban ugyanis Ferihegyen kereken 0 fokot mértek, a korábbi csúcsot Pestszentlőrinc tartotta 0,4 fokkal.

Rekord dőlt Kékestetőn (csütörtök 20:20): Megdőlt az 1901-től mért legalacsonyabb maximumrekord a mai napon - adta hírül az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az eddigi rekord 4,8 fok volt, melyet még 1936-ban Dobogókőn regisztráltak, szerdán Kékestetőn ennél 0,9 fokkal alacsonyabb maximum-hőmérsékletet, azaz 3,9 fokot mértek.

Az élénk légmozgás kíséretében észak, északkelet felől fölénk áramló hideg levegő csütörtökre jut nyugalomba térségünkben - a fagyzugos, szélvédett helyeken már ekkor is előfordulhat -3, -4 fokos fagy a hajnali órákban -, így elsősorban péntekre és szombatra virradóra kell többfelé fagypont alatti minimum-hőmérsékletekre számítani. Általában -1, -3 fok körüli értékek lesznek jellemzőek, de az Északi-középhegység fagyzugos, szélvédett völgyeiben akár -5, -6 fok is előfordulhat, így könnyen új hőmérsékleti minimum-rekordok születhetnek. Ideje lesz tehát a szabadba kihelyezett növényeink, virágaink számára melegebb helyet biztosítani!

A mai felhősebb időt követően a hét negyedik napjára a legtöbb helyen jelentősen csökken a felhőzet, így több órára kisüt a Nap, pénteken pedig országszerte szinte zavartalan napsütésben lesz részünk. Ennek ellenére a csúcshőmérséklet mindenhol 15 fok alatt marad, többnyire 11-12 fok körüli értékeket mérhetünk a legmelegebb délutáni órákban. Ez körülbelül november elejének megfelelő délutáni hőmérséklet.

A hét végétől nedvesebb, enyhébb levegő áramlik fölénk, így nyugat felől megnövekszik a felhőzet, és a hét utolsó napjára az eső is eleredhet. A felhősebb időnek köszönhetően vasárnapra virradóra az ország nagy részén megszűnnek az éjszaki fagyok. Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket itt követhetik nyomon.

A cikkünkben megjelent képek Roose, Orosz Tibor és Self nevű felhasználónk korábbi fotói, melyeket ezúton is köszönünk!


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |