illusztráció illusztráció

Hosszú kánikula kezdődött

Hétvégén akár 39-40 fokot is mutathat a hőmérő. Harmadfokő hőségriadó lép érvénybe, messze még a vége.

Hétfőn délután 4-ig elrendelte a tisztifőorvos a legmagasabb fokú hőségriadót. Szombatra az egész ország területére piros figyelmeztetést adott ki az OMSZ a hőség miatt.

A hét eleji átlagosan meleg, kissé változékony időt követően a hét második felére forróság köszönt be, a hőség csak hétfőre enyhülhet átmenetileg, de hazánk nagy részén így is marad a kánikula.

Szombaton is sok lesz a napsütés, csak időnként jelenhetnek meg gomolyfelhők az égen, de inkább csak elszórtan - nagyobb eséllyel a Dunántúlon - alakulhat ki frissítő zápor, zivatar, helyenként jégeső, viharos széllökések kíséretében

Hétvégén 40 fok is lehet

illusztráció

A fölénk áramló egyre forróbb levegőnek "köszönhetően" napról napra melegebb időre van kilátás: szombaton 34-39, vasárnap 35-40 fokos kánikula a legvalószínűbb.

Ebben kismértékű változást egy vasárnap napközben északnyugat felől érkező gyenge hidegfront hozhat: szórványos záporok, zivatarok és átmenetileg megerősödő szél kíséretében hétfőre pár fokkal enyhülhet a nagy meleg, de hazánk nagy részén így is 30 és 36 fok közé melegszik a levegő.

Az éjszakák is egyre melegebbnek ígérkeznek, a hétvégén már csak kevés helyen csökkenhet 20 fok alá a hőmérséklet, így sajnos sokaknál kialvatlanság, tompaság jelentkezhet.

illusztráció

A kánikula mellé ismét nagyon erős UV-sugárzás fog társulni, így ajánlott lesz gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről: a 11 és 15 óra közötti időszakban kerüljük a közvetlen, direkt napfényt, használjunk magas faktorszámú fényvédő krémeket, viseljünk szalmakalapot, napszemüveget. Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem, ugyanakkor kerüljük a cukros, illetve alkoholos italok, illetve a nehéz, zsíros ételek fogyasztását!

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés