Nyári éjszaka a hegyekben

| 2012. március 17. 2:50 | Frissítve:
Hajnalban alig hihető hőmérséklet-különbségek alakultak ki a völgyek és a hegytetők között. A Kendig-csúcson éjjel 2 órakor 15,9 fokot mértünk.

Kora tavaszi hajnalokon ilyen rendkívüli mértékű magassági eltérések ritkán alakulnak ki dombozati viszonyait tekintve kevéssé változatos tájainkon - ezért is olyan különleges a ma éjjeli hőmérséklet-eloszlás.

A nyugati határon található Kendig-csúcson (750 méteres magasságban) hajnali 2 órakor 15,9 °C-ot mérünk, miközben az alig 3 kilométerre lévő Kőszeg városában 2 és 4 fok között ingadozik a hőmérséklet.

Bizonyosan nem mérési hibáról van szó, tekintve, hogy többek között a Nagy Hideg-hegyen, Mátraalmáson és a Bükkben (Szentlélek térségében), 9-12 C°-os jelenleg a levegő - a völgyekben pedig mindeközben fagy.

A legnagyobb és valóban szinte hihetelen különbség mégis a Bakonyban mérhető - az Eplényi Síarénában található két szenzorunk alig 145 (!) méteres magasság-különbsége 11 °C-fokos eltérést mutat, a magasabban fekvő hőmérő javára (ezek ~500, illetve 355 méteren találhatóak tengerszint felett, a pálya felső és alsó pontjain). 

(jobbra lent - 3-dimenziós hőtérképünk)

Érdekes tanulság, hogy - bár a mostani különbségek valóban rendkívüliek, 3-4 °C-os eltérések még normál időárási helyzetben is előfordulhatnak két, egymáshoz közeli, amúgy "tökéletesen" (2 méter magasan, gyeppel borított terület fölött) elhelyezett és jól árnyékolt hőmérő értékei között.

Ezek oka lehet a például hely mikroklímája, ködréteg, városi hősziget, vízfelület közelsége, vagy egyszerűen a domborzat észak-déli lejtésének jelentős különbsége.

Mindazonáltal az alacsonyabban fekvő területeken élőknek sem kell aggódnia; ha felkel a Nap, akkor nem csak a magasban - tovább folytatódik a hamisítatlan, meleg tavasz.


hirdetés


Cimkék: ,


Kapcsolódó hírek

  • Két felhő között Az alsóbb légrétegeket megülő ködpaplan fölé a magasban is felhők érkeztek, hegycsúcsaink a két felhőréteg közé "rejtőztek".
  • Ragyogó napsütés a szürkeség fölött Miközben az ország nagy részén szürkeség honol, az Északi-középhegység magasabb csúcsain és északkeleten szikrázó napsütés lett úrrá.
  • Lomha zivatarok úsztattak el minket Lassan mozgó zivatarok okoztak kiadós felhőszakadást, helyenként jégesőt a déli és középső tájakon. Tubákat is megfigyeltek.
  • Májusi özönvíz Heves felhőszakadással, helyenként jégesővel járó zivatarok tomboltak szerda délután többfelé az országban. Összefoglaló cikkünk látványos fotókkal, felvételekkel.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Mennyi hó fog esni?

Várható hóvastagság
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |