illusztráció illusztráció

Nyári éjszaka a hegyekben

Hajnalban alig hihető hőmérséklet-különbségek alakultak ki a völgyek és a hegytetők között. A Kendig-csúcson éjjel 2 órakor 15,9 fokot mértünk.

Kora tavaszi hajnalokon ilyen rendkívüli mértékű magassági eltérések ritkán alakulnak ki dombozati viszonyait tekintve kevéssé változatos tájainkon - ezért is olyan különleges a ma éjjeli hőmérséklet-eloszlás.

A nyugati határon található Kendig-csúcson (750 méteres magasságban) hajnali 2 órakor 15,9 °C-ot mérünk, miközben az alig 3 kilométerre lévő Kőszeg városában 2 és 4 fok között ingadozik a hőmérséklet.

Bizonyosan nem mérési hibáról van szó, tekintve, hogy többek között a Nagy Hideg-hegyen, Mátraalmáson és a Bükkben (Szentlélek térségében), 9-12 C°-os jelenleg a levegő - a völgyekben pedig mindeközben fagy.

A legnagyobb és valóban szinte hihetelen különbség mégis a Bakonyban mérhető - az Eplényi Síarénában található két szenzorunk alig 145 (!) méteres magasság-különbsége 11 °C-fokos eltérést mutat, a magasabban fekvő hőmérő javára (ezek ~500, illetve 355 méteren találhatóak tengerszint felett, a pálya felső és alsó pontjain). 

(jobbra lent - 3-dimenziós hőtérképünk)

Érdekes tanulság, hogy - bár a mostani különbségek valóban rendkívüliek, 3-4 °C-os eltérések még normál időárási helyzetben is előfordulhatnak két, egymáshoz közeli, amúgy "tökéletesen" (2 méter magasan, gyeppel borított terület fölött) elhelyezett és jól árnyékolt hőmérő értékei között.

Ezek oka lehet a például hely mikroklímája, ködréteg, városi hősziget, vízfelület közelsége, vagy egyszerűen a domborzat észak-déli lejtésének jelentős különbsége.

Mindazonáltal az alacsonyabban fekvő területeken élőknek sem kell aggódnia; ha felkel a Nap, akkor nem csak a magasban - tovább folytatódik a hamisítatlan, meleg tavasz.

Címkék
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés