Nyári hóesés Ausztráliában

| 2010. január 19. 10:21 | Frissítve:
Ausztrália délkeleti részein - ahol most nyár van - igen ritka jelenséget tapasztalhattak az ott élők hétfőn, hó esett.

Ausztráliában - a Föld déli féltekén -, ahol ilyenkor tomboló nyári meleg szokott lenni, egy igen ritkán előforduló természeti jelenséget figyelhettek meg az ott élők, Új-Dél-Wales-ben a hétfői nap folyamán a 900 m-nél magasabb hegyekben hó hullott, mely alpesi tájjá változtatta a körzetet.


Az igen szokatlan időjárást egy, a déli-sarki-óceán felöl érkező ciklon hidegfrontja okozta. Ennek belsejében igen hideg volt a levegő, a fagyponthatár kb. 1000 m-re csökkent. A ciklonban megerősödő szél kíséretében intenzív csapadékhullást lehetett tapasztalni, a hegyekben tehát többfelé is havazott.

A feljegyzések szerint nyári hónapban ilyen alacsony magasságban történő havazás szokatlan volt bármikor is az elmúlt években. A lehullott hó nagyobb fennakadásokat, zavarokat nem okozott, ugyanakkor a turistákat arra ösztönözte, hogy síruhákat kölcsönözzenek és felkeressék a közeli sípályákat. A hidegfront érkezte előtt pár nappal még közel 40 °C-ig emelkedett a hőmérséklet. Az előrejelzések szerint a héten ismét visszatér a nyári időjárás Ausztrália ezen tájaira.

Az Ausztrál Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint a mérések kezdete óta a 2009-es esztendő volt a második legmelegebb év a kenguruk földjén.

Forrás: newstalk1010, bbc


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |