illusztráció illusztráció

Nyárias meleggel, záporokkal, zivatarokkal zárjuk a tavaszt

Nagy változásokat nem hoz a keddi hidegfront, folytatódik a változékony idő.

Bár a meleg időben simán elhihetnénk, hogy már júniust írunk, továbbra is május végét tapossuk, s ami az időjárást illeti, nagy változást a következő időszak sem fog hozni, ciklonális hatások fogják alakítani hazánk időjárását. 

Így a tavasz utolsó napjaiban nyárias meleggel, de továbbra is záporokkal és zivatarokkal kell számolnunk.

illusztráció
Hasonló szépségeket is láthatunk | Fotó: Tóth Gábor Gyula

Szerdán a záporok-zivatarok a Duna vonalától keletre fognak tolódni, a Dunántúl nagy részén és a középső országrészben a napsütés lesz túlsúlyban. A viharokat a lassú áthelyeződés miatt felhőszakadás fogja leginkább jellemezni, de kisebb méretű jég is előfordulhat. A szeles időben viszont még sajoghat a fejünk, délután 23-29 fokos melegre készülhetünk.

Csütörtökön eleinte keleten-északkeleten, valamint nyugaton lehetnek villámot szóró, magasba törő felhők, később viszont egyre többfelé alakulhatnak ki az országban záporok, zivatarok. 24-30 fok várható, délkeleten lesz a legmelegebb.

pénteki nap mozgalmasabbnak ígérkezik, aznap ugyanis heves zivatarok, sőt zivatarrendszerek is kialakulhatnak a jelenlegi előrejelzések szerint. A viharokat jégeső, viharos széllökések, felhőszakadás kísérhetik. Akár több hullámban is érkezhetnek majd a zivatarok, néhol kiadós esőt hagyva maguk után. Nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt, míg a nyugati-északnyugati régiókban néhol csak súrolni fogjuk a 20 fokot, addig délkeleten a 30 fok is meglehet.

illusztráció
A Balcsi is készülhet az újabb viharokra | Fotó: Nagy-Kurunczi Rita

Szombaton ugyancsak a záporoké, zivataroké lesz a főszerep. Az alapvetően élénk szél csak ezek környezetében válhat átmenetileg erőssé vagy viharossá, s folytatódik a nyár: 23-30 fokkal. Nem árulunk el nagy meglepetést, ha azt mondjuk, hogy ezen a napon is délkeleten lesz a legnagyobb "forróság".

S mikor elérkezik a várva várt vasárnap, végre időjárásunk is megpihen egy kicsit, igaz, az ország északi felén még ezen a napon is kipattanhat egy-egy zápor, zivatar. 24-30 fokra, a naposabb tájakon erős UV-sugárzásra készülhetünk.

Folyamatosan frissülő előrejelzésünk itt követhető nyomon.

Borítókép: Takács Ákos

Szavazás

Ti élvezitek a május végi nyarat?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés