illusztráció illusztráció

Nyárra La Niña váltja a most még erős El Niñot

Még egy év sem telt el a legutóbbi ciklusváltás óta, nyárra ismét a La Niña megerősödését várják a klímamodellek.

El Niño és La Niña - gyakran hallhatunk ezekről az időszakosan fellépő időjárási anomáliákról.

Tavaly éppen az El Niño jelenség erősödött meg, ami melegebb, nedvesebb időjárást eredményez az Egyenlítő környéki melegebb óceánfelszínnek köszönhetően. A klímakutatók szerint az erős El Niño nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a tavalyi év lett globálisan a legmelegebb a mérések kezdete óta.

A trend azonban megfordulni látszik. A most még erős El Niño a következő hónapokban fokozatosan lecseng, átmeneti semleges időszakot követően nyárra egyre erősödő La Niña váltja fel.

 mit kell tudni a La Niña-ról?

La Niña idején a Csendes-óceán egyenlítői részén a felszínközeli tengervíz nyugat felé mozog. Amerika nyugati partjainál a távozó meleg víz helyére a mélyből hűvösebb víztömeg áramlik fel, ami kevésbé párolog, így ott szárazabb, aszályosabb időszak következik. A Csendes-óceán nyugati felében épp ellenkezőleg, a meleg tengervíz sokat párolog, így Ausztráliában és Ázsia keleti, délkeleti részén jelentős csapadékra, gyakran áradásokra kell készülni.

illusztráció
Forrás: Colorado Climate School

Az El Niño és La Niña jelenségek áttételesen Európa időjárására is hatással vannak. Az átlagosnál hidegebb tengerfelszíni hőmérsékletet eredményező La Niña idején, 2022-ben hazánkban is rendkívül száraz, aszályos volt a nyár. Remélhetőleg ez nem fog újra megismétlődni, de ezek alapján nagyobb esély van egy szárazabb, mintsem egy csapadékosabb nyárra.

Borítókép: NOAA (La Niña 2021 novemberében)

Szavazás

Milyen nyárra számítasz?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés