illusztráció illusztráció

Nyugaton szakad a hó, míg keleten vígan fütyörésznek

Havasak, latyakosak az utak a Dunántúlon, sok helyen 10-15 centi friss hó esett, lassan mozdul tovább a csapadék.

Mikulás napja igen emlékezetes lesz ebben az évben: egy felettünk lévő hidegcsepp, valamint egy hazánktól délre örvénylő mediterrán ciklon ugyanis jócskán megkavarta az itthoni időjárást.

Az északkeleti határnál, a román határ közelében fekvő Csengeren egészen 8 fokig melegedett ma a levegő, ebben a régióban ráadásul még a napfényt is élvezhették a helyiek, ide csak később érkezik a csapadék.

Debrecenben, a főtéren például vígan korcsolyáztak napközben a téli sport szerelmesei:

illusztráció
Debrecenben vígan korcsolyáznak, itt nincs szükség hólapátra

Mindeközben a nyugati országrészben már reggel óta szakad a hó, persze vannak olyan területek, ahol továbbra is vegyes halmazállapotú a csapadék, az alsóbb légrétegekben ugyanis nehezebben tud magának teret hódítani a hideg.

illusztráció
Mindenre rátapad a hó Sitkén | Fotó: Pécz Tibor

Kiemelendő például Szeged, Budapest, valamint a Balaton térsége, ahol továbbra is hullik minden, eső - hó - havas eső. A magyar tengerről - melynek vize jelenleg 1-2 fokos -  érdemes azonban külön is néhány szót ejteni, ennek a kiterjedt víztömegnek ugyanis jócskán van melegítő hatása: közvetlenül, a part mentén továbbra is inkább az eső a jellemző.

illusztráció
Veszprém még csak vékony hóköntöst kapott | Fotó: Ocso197

Szemléltetésképpen nézzük meg az alábbi két felvételt, melyek egyaránt Zamárdiban készültek: az egyik a vízparton, a másik egy kicsit beljebb.

illusztráció
Zamárdi - a közvetlen vízparton
illusztráció
Zamárdi - egy kicsit beljebb és feljebb

A Dunántúl nagy része ennek ellenére kiadós havazást kapott, sok helyen 10-15 centis friss hóréteg alakult ki. Kacs Dávid észlelőnk beszámolója szerint egy kamion is keresztbe fordult az úton Bőszénfa közelében - vezessen mindenki nagyon óvatosan!

illusztráció
Ajjaj, itt elkél a segítség | Fotó: Kacs Dávid

Borítókép: Kacs Dávid

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés