illusztráció illusztráció

Nyugaton tél, keleten tavasz: 17 fokos kontraszt alakult ki

Jelentős, 17 fokos különbség alakult ki a napos délkeleti, és a havas nyugati tájak között.

A Dunántúlon havas télies, a Dunától keletre enyhébb sokfelé napos, a Tiszántúlon és délkeleten kora tavaszias időjárás jellemzi a vasárnapot. Ez legszembetűnőbben hőtérképünkön vehető észre, melyen jól láthatható, hogy míg a nyugaton fagypont körül, néhol az alatt alakul a hőmérséklet, addig délkeleten helyenként 10 foknál is melegebb van.

Kora délután a 13 óra körül az ország leghidegebb pontja Kendig-csúcs volt, -3,7 fokkal, a legmelegebbet pedig délkeleten, Kötegyánban mértük, ahol 13,2 fokot mutatott a hőmérő. Így az ország két szeglete között tetemes, majdnem 17 fokos különbség alakult ki.

illusztráció

A kettős időjárást egy Olaszország felett örvénylő hidegörvénynek köszönhetjük, melynek felhőzete még betakarja a Dunántúlt ezáltal konzerválja a hidegebb levegtömeget miközben helyenként még hó is esik belőle. Ám keletebbre már felszakadozott a felhőzet és az örvény előoldali áramlási rendszerében enyhébb levegő érkezik dél felől az Alföldre, valamint a napsütés is elősegíti a felszín felmelegedését. 

Borítókép: Pécz Tibor

Szavazás

Te melyik oldalon vagy?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés