illusztráció illusztráció

Olimpia 2008

2008. augusztus 8-án a megnyitóval elkezdődtek a XXIX. Nyári Olimpiai Játékok, melynek időjárásáról az idokep.eu friss előrejelzésekkel fog szolgálni a belföldi és külföldi érdeklődőknek egyaránt.

2008-ban ismét megrendezésre kerül a hagyományosan már 1896 óta rendszeres, 4 évenkénti, szinte az egész világot megmozgató sportesemény.
Az idei, XXIX. Nyári Olimpiai Játékok 2008. augusztus 8-24-ig, a NOB 2001 július 13-án tartott 112. moszkvai ülése értelmében Pekingben, Kína fővárosában kerül lebonyolításra.
A nagyhatalom 2000. évi olimpia megrendezéséért is benyújtotta a pályázatát, de Sydneyvel szemben alul kellett maradnia; ám most több, mint kétszer annyian szavaztak Kínára, mint a rangsorban utána következő Kanadára, de maga mögé utasította Franciaországot, Törökországot, és Japánt is.

A megnyitó ünnepségre augusztus 8-án, pénteken kerül sor Pekingben, a „Madárfészek”-nek keresztelt stadionban, ekkorra fok megérkezni a még márciusban Görögországból, Olümpiából elindított 130 napos, 137 000km-es útjáról az Olimpiai fáklya.
A fáklya megtervezéséért is, hasonlóan a megrendező országoknál, pályázatot kell benyújtani, melyet idén a Lenovo vállalat nyert el. Több, mint 10 hónapon át tervezték: alapanyaga alumínium-magnézium ötvözet, 720×50×40 milliméter, tömege pedig alig egy kg, vörös és ezüst az alapszíne, melyet kínai motívumok díszítenek.
Az idei lángot propángáz táplálja, mely kissé halványabb, mint a 4 évvel ezelőtti, viszont sokkal kevesebbet kormol. A kínai sajtó mostanában attól hangos, hogy az újfajta lángtechnológia kibírja a 65 km/h sebességű széllökéseket, 50 mm csapadékot, valamint -40°C-ban is égve marad.

Korábban beszámoltunk róla, és emiatt újra ki is tesszük oldalunkra a „Tudományos esőcsinálás” című cikkünket, melyben arról írtunk, hogy a kínai meteorológusok milyen technikákat dolgoztak ki azért, hogy elkerüljék a nyitóünnepség alatt az esetlegesen kialakuló felhőszakadásokat.
Kínában jelenleg nem túl kedvező az időjárás, sem Olimpiának, sem szabadtéri tevékenységnek, ugyanis az ország délkeleti részén heves esőzések miatt áradások alakultak ki. Chuzhou város utcáinak szinte fele víz alatt van, a Chu folyó mentén 1800 embert kellett kitelepíteni. Ebben az évben 200 emberéletet is követeltek az áradások, az előrejelzések szerint az elkövetkezendő napokban sem várható jelentős javulás.
Az ország északnyugati felén sem problémamentes a készülődés, ugyanis egy erős hőhullám érte el őket, melynek hatására 40°C köré emelkedett a hőmérő higanyszála. Az áramellátás sok helyen akadozik, hiszen a hőség miatt megnövekedtek a légkondicionáló használók száma, a hálózat teljesítménye pedig elérte a maximumot.

Az idokep.eu a Kárpát-medence és környékének előrejelzése mellett, az Olimpiai Játékokon várható időjárásról is naponta tájékoztatni fogja az éppen Kínában tartózkodókat, és az oda készülőket, illetve a belföldön, vagy külföldön tartózkodó sportkedvelőket egyaránt.

Jó szurkolást kívánunk mindenkinek!
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés