illusztráció illusztráció

Erős jegesedés majd intenzív havazás jön a fővárosba

Hétfőn a téli csapadékok egész tárháza felvonulhat, másodfokú figyelmeztetést adtak ki ónos esőre. Kedden szárazabb idő várható, szerda reggelre csípős hideg néz ki.

Hétfő hajnalban nyugat felől újra nedvesebb érkezik, ezúttal a Dunántúlon várható nagyobb mennyiségű csapadék. Mivel a magasban enyhe levegő lesz fölöttünk, de a talaj közelében többfelé 0 fok közelébe, illetve kevéssel az alá csökkenhet a hőmérséklet, így az eső mellett főként a főváros környezetében

kiadós ónos eső várható.

illusztráció

Bergadder korábbi fotója, köszönjük!

Az érkező peremciklon hátoldalán egyúttal megkezdődik a hidegebb levegő beáramlása is, így a délelőtti óráktól a Dunánt északkeleti felén, a főváros környékén és északon egyre többfelé havas eső, havazás válthatja fel az esőt. Vizes, tapadó hóra kell számítani, a lehulló hó mennyisége északon 5 centimétert is meghaladhatja,

néhol akár 10 cm is hullhat.

illusztráció

Hétfőn várható hómennyiség a friss előrejelzések szerint

Nyugaton az északias szél is feltámadhat. Az ország keleti-délkeleti felén kevesebb csapadék várható, jellemzően eső formájában. Nem lesz túl hideg, a csúcshőmérséklet 0 és +6 fok között alakul, 5 fok fölötti értékeket délkeleten mérhetünk, ahol élénk, néhol erős lesz a délkeleti szél és kezdetben a nap is szerephez jut.

Kedden és szerdán számottevő csapadék már nem várható, a több-kevesebb napsütés mellett legfeljebb néhol fordulhat elő hószállingózás. Szerda reggelre többfelé képződik köd, zúzmarás köd, mely helyenként napközben is tartósan megmaradhat. A szél kedden északnyugati, szerdán déli-délkeleti irányból a Dunántúlon élénkülhet meg. Fagyosak lesznek a reggelek, szerda hajnalban a derült, szélcsendes, vastagabb hóval borított tájakon ismét előfordulhatnak -10 fok alatti minimumok. Napközben a legtöbb helyen gyengén olvadni fog, kedden 0, +6, míg a hét harmadik napján -2, +5 fok lehet jellemző.

Csütörtökre ismét csapadék érkezhet.

Borítókép: Blasius13, köszönjük!

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés