Óraátállítás

| 2008. október 22. 9:03 | Frissítve:
Ma éjjel 3 órakor 1 órát kell visszaállítanunk óráinkat, ekkor veszi kezdetét a téli időszámítás és 25 órás lesz a vasárnap.
A hét végén kezdődik a téli időszámítás. Ennek megfelelően szombatról vasárnapra virradóra, hajnali 3 órakor 2 órára kell visszaállítani óráinkat, így a vasárnap 25 órás lesz.

Magyarországon 1980 óta alkalmazzák évről-évre a nyári időszámítást, amelynek az volt a célja, hogy energiát spóroljanak meg. Számítások szerint azonban a fogyasztás átalakulása miatt már nem lehet ezzel a módszerrel energiát megtakarítani, sőt az idősek mellett a fiatalkorú társaink egészségére is káros az évi két "időeltolódás", amely egyéntől és alkattól függően akár 2-3 hétig elhúzódóan okozhat kisebb-nagyobb kellemetlenségeket.
A nyári-téli időszámítást jelenleg egy olyan 1996-os kormányrendelet szabályozza, amelyet az Unió tagállamaiban érvényes szabályhoz igazítottak. Eszerint a nyári időszámítás minden év március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart. Idén március 30-ától, október 26-ig.
Megjegyzés: a téli időszámításban a világidőhöz (UTC) a jelenlegi 2 helyett 1 órát kell majd hozzáadnunk.

A téli időszámításra történő átállás miatt a MÁV menetrendjét nem módosítják. A korábbiakhoz hasonlóan a nemzetközi és belföldi vonalakon közlekedő járatok a határállomásokon, illetve a kiindulási helyen fognak várakozni. A Bécs-Budapest-Bukarest-Budapest-Bécs útvonalon közlekedő Dacia expressz járatai Békéscsabán, illetve Lökösházán körülbelül 1 órát fognak várakozni, a Beograd nemzetközi gyorsvonat Budapest felé közlekedő járata pedig Kiskunhalason fog várakozni. Azt a néhány belföldi vonalakon közlekedő vonatot, amely a menetrend szerint hajnali 3-ig nem érkezik meg a célállomására, a kiinduló állomások már a téli időszámítás szerint indítják.

Az átállítás mikéntje:
Hagyományos óráknál az oldallapon vagy hátlapon található tekerővel kell "visszacsavarni" a mutatót.
Digitális óráknál a használati utasításban találhatjuk az idő átállításának lépéseit.
Számítógépen a korszerű operációs rendszerek elvégzik helyettünk ezt a feladatot, így nincs mit tennünk.
Mobiltelefonokon ha ez nem történik meg automatikusan, általában a Beállítások menüpont alatt korrigálhatunk.

hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |