Óraátállítás

| 2008. október 22. 9:03 | Frissítve:
Ma éjjel 3 órakor 1 órát kell visszaállítanunk óráinkat, ekkor veszi kezdetét a téli időszámítás és 25 órás lesz a vasárnap.
A hét végén kezdődik a téli időszámítás. Ennek megfelelően szombatról vasárnapra virradóra, hajnali 3 órakor 2 órára kell visszaállítani óráinkat, így a vasárnap 25 órás lesz.

Magyarországon 1980 óta alkalmazzák évről-évre a nyári időszámítást, amelynek az volt a célja, hogy energiát spóroljanak meg. Számítások szerint azonban a fogyasztás átalakulása miatt már nem lehet ezzel a módszerrel energiát megtakarítani, sőt az idősek mellett a fiatalkorú társaink egészségére is káros az évi két "időeltolódás", amely egyéntől és alkattól függően akár 2-3 hétig elhúzódóan okozhat kisebb-nagyobb kellemetlenségeket.
A nyári-téli időszámítást jelenleg egy olyan 1996-os kormányrendelet szabályozza, amelyet az Unió tagállamaiban érvényes szabályhoz igazítottak. Eszerint a nyári időszámítás minden év március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart. Idén március 30-ától, október 26-ig.
Megjegyzés: a téli időszámításban a világidőhöz (UTC) a jelenlegi 2 helyett 1 órát kell majd hozzáadnunk.

A téli időszámításra történő átállás miatt a MÁV menetrendjét nem módosítják. A korábbiakhoz hasonlóan a nemzetközi és belföldi vonalakon közlekedő járatok a határállomásokon, illetve a kiindulási helyen fognak várakozni. A Bécs-Budapest-Bukarest-Budapest-Bécs útvonalon közlekedő Dacia expressz járatai Békéscsabán, illetve Lökösházán körülbelül 1 órát fognak várakozni, a Beograd nemzetközi gyorsvonat Budapest felé közlekedő járata pedig Kiskunhalason fog várakozni. Azt a néhány belföldi vonalakon közlekedő vonatot, amely a menetrend szerint hajnali 3-ig nem érkezik meg a célállomására, a kiinduló állomások már a téli időszámítás szerint indítják.

Az átállítás mikéntje:
Hagyományos óráknál az oldallapon vagy hátlapon található tekerővel kell "visszacsavarni" a mutatót.
Digitális óráknál a használati utasításban találhatjuk az idő átállításának lépéseit.
Számítógépen a korszerű operációs rendszerek elvégzik helyettünk ezt a feladatot, így nincs mit tennünk.
Mobiltelefonokon ha ez nem történik meg automatikusan, általában a Beállítások menüpont alatt korrigálhatunk.

hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak