Óraátállítás vasárnap

| 2010. október 28. 11:39 | Frissítve:

Október utolsó vasárnapján hajnalban óraátállítással térünk át a nyári időszámításról télire. Igen, már megint.

Október végefelé járva - mint azt jó néhány évben több-kevesebb kellemetlen mellékhatásával megtapasztalhattuk- ismét soron következik óráink átállítása. Az óra előre és hátra állítgatásának története 1916-ban az USA-ban kezdődött. Nálunk 3 évtizede 1980-ban vált rendszeressé, ami valljuk be, nem aratott  osztatlan sikert. Európa más országaival egyetemben hazánkban sem volt olyan ciklus, amikor elmaradtak volna a pro és kontra vélemények az intézkedés helyességéről. Ezen nem is lehet nagyon csodálkozni, hiszen az intézkedés céljaként sokszor emlegetett energia spórolás tényét a világ különböző pontjain  - beleértve az USA-t is - végzett felmérések több esetben megcáfolták, és akkor még nem tettünk említést az emberi szervezetre gyakorolt negatív hatásairól sem, amik ugye mindenki számára nyilvánvalóan nem elhanyagolható mértékűek.

 

A szakemberek többször kifejtették azon véleményüket, hogy az óraátállítás egy olyan drasztikus beavatkozás az emberi szervezet biológiai órájába, amellyel csak nehezen lehet megbirkózni, hiszen alapvetően az alvás-ébrenlét ritmusában keletkezik zavar. Kimutatták, hogy az átállás után romlik a koncentráció-készség, rosszabb a stressz-kezelés és gyakoribb az arra egyébként nem hajlamosak körében a fejfájás is. Más felmérések azt említik, az átállást követő hétfői napon sok országban megszaporodnak a háztartási- és közúti balesetek is.

 

Tények, amit tudni kell:

Európában a nyári időszámítás minden év márciusának utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart.

A hivatalos óraátállítás az egyezményes koordinált világidő (Universal Time Coordinated, röviden: UTC) szerint éjjel 1 órakor történik.

Az óraátállítás gyakorlatilag azt jelenti, hogy Magyarország esetében márciusban helyi idő (Hungarian Local Time, röviden: HLT) szerint 02:00 órakor 1 órával előre, októberben pedig 03:00 órakor 1 órával vissza kell állítani óráinkat.

 

Az átállítás mikéntje:

Analóg óráknál: az oldallapon vagy hátlapon található tekerővel kell "visszacsavarni" a mutatót.
Digitális óráknál: a használati utasításban találhatjuk az idő átállításának lépéseit.
Számítógépen: a korszerű operációs rendszerek elvégzik helyettünk ezt a feladatot, így nincs mit tennünk.
Mobiltelefonokon: ha ez nem történik meg automatikusan, általában a Beállítások menüpont alatt korrigálhatunk.

 

Ne felejtsük tehát el: szombatról vasárnapra virradóra hajnal 3 órakor 2 órára kell átállítani az órákat!

 

Továbbra is szeretettel várjuk kedves Olvasóink véleményeit, gondolatait az óraátállítással kapcsolatban. Ha az átállás könnyebb átvészelésére szolgáló ötleteit, praktikáit szeretné másokkal is megosztani, vagy csak egyszerűen szeretné "kibeszélni" magát, azt kultúrált formában nyugodtan megteheti cikkünk alatti hozzászólásában.

 
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni. BejelentkezésRegisztráció
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

 • Én folyamatos műszakban dolgozok egy gyárban. Magyarul 4nap délelőttös majd 1nap pihenő, majd 4nap délutános, és 1 nap pihenő aztán 4nap éjszaka és megint 1nap pihenő függetlenül attól hogy hétvége vagy hétköznap van. Ennyit a "drasztikus beavatkozás az emberi szervezet biológiai órájába" részről. "Az átállást követő hétfői napon sok országban megszaporodnak a háztartási- és közúti balesetek is". A gyengék elpusztulnak.... Magyarországon dolgozó emberek, majd 25%-a műszakos rendben dolgozik, és még egy elég szép része 12órázik. Ők még se nyavajognak, a többi meg egyszer kibírja azt az egy órával kevesebb vagy több alvást szerintem.

 • Jelentkezem !
  Az óraátállításig minden hajnalban ugyanakkor a kerek órakor ébredtem (+-3 perc) magamtól vecker nélkül, a változó lefekvéstől függetlenül. Most ez kb. két hétig nem fog menni, aztán beáll.
  Javasolom, hogy már csak egyszer állítsunk órát, pl. 2011. január 1-én előre 1 órával, és maradjunk is UTC+2-ben !
  Így a nap delelése 12 óra utánra fog esni, sokkal közelebb egy magyar dolgozó 6 - 22 órás napi életciklusának közepéhez (14 óra). Vagy a kisgyermekek 7 - 20 órás középidejéhez: 13:30.
  Egy egyszerű információs oldal az időzónák és Nap mozgás-időpontjainak tanulmányozásához: http://time.is

 • Az óraátállítás valóban komoly megtakarítás az energiafogyasztás terén. A becsült 120GWh alábecsült, mert abba nem számolják bele azt a sok esti rendezvényt, ami nem igényel emiatt energiát. A megtakarítás nagyon egyszerűen abból adódik, hogy az emberek este 1 órával később igénylik a világítás, azaz otthon, munkahelyen, akárhol 1 órával később kapcsoluk fel a lámpát. Viszont a lekapcsolás már időhöz kötött, nem a sötétedéshez, így 1 órával kevesebbet van szükség erre.

  Viszont a GMT+2 konstans alkalmazása sokkal jobb lenne. Mivel télen így is az emberek sötétben mennek dolgozni, de legalább este világosabb időben indulhatnának haza. ÉS az átállítással kapcsolatos hercehurca is kisebb lenne. Bár azt nem hiszem, hogy ez hűde megterheli az embereket, jelentkezzen az, aki minden nap ugyanakkor fekszik és kel. 1 órás eltérés sokszor adódik...

 • Áh.. eléggé szédülten ébredtem:D Az óraátállás miatt? Nemtudom.. Bizonyíthatom, hogy az élettani hatása elég negatív ennek az amerikai rendszernek:) Üdv.

 • Engem nem nagyon viselt meg az átállítás, de a dolgozókat, főleg az éjszakásokat biztosan megviselte. Bár tényleg furcsa volt amikor a szokásos időpontban lementem reggelizni, hogy még csak fél hat van.

 • Lehet hogy "nagy" az UTC1 de 1980-ig hibátlanul működött... :)

 • (35 fok, az elméleti 15 fokhoz képest)

 • Elnézést, már én is elírom, (meg az texteditor is módosít) - helyesen:
  4./ Az általam inkább KÖZÉP-európainak nevezett időzóna szerintem "túl nagy" (35 szögperc, az elméleti 15 szögperchez képest).

 • Kedves aerosol73 !
  Lehet, hogy nem voltam eléggé világos, a hozzászólás tömörített formája nem ad lehetőséget a kellő tagolásra.
  Ha már megszólítottál:
  1./ Alapvetően az évi 2x-i óraátállítás az, ami ellen vagyok !
  Ártalmas az emberek szervezetére, az energiatakarékosság pedig nem igazolható.
  2./ Köszönöm a kioktatást, de valóban nem olvasol figyelmesen.
  Idézem magamat: "a Nap a nyári időszámításkor dél után, a téli (normál)időszámításkor 12 óra előtt delel."
  3./ Lehet UTC+1-nek és UTC+2-nek nevezni az időzónákat, de nem biztos, hogy minden olvasó jól érti. Amúgy azt is írtam, hogy - ha tehetném - az egész EU-nak, így Görögországnak is azt javasolnám, hagyjon fel a téli-nyári időszámítás rendszerével.
  4./ Az általam inkább kelet-európainak nevezett időzóna szerintem "túl nagy" (35" /szögperc/, az elméleti 15"-höz képest). Ezen látszólag segít az óraállítás, de mégsem jó megoldás. Lehet, hogy nem "kívánságműsor", de talán nincs kőbe vésve az időzónák rendszere - folyton változó világunkban ! (L. TimeZoneJump 2009 Hungary)

 • Gtopor pontosan, hogy az időzóna a lényeg! A koordinált világidőhöz (UTC-hez) viszonyítva Magyarország UTC+1-hez tartozik, tehát nyáron avatkozunk bele az "idő" menetébe amikor is UTC+2-re állunk át.(fölöslegesen) Értsük már meg, hogy az időzónák nem képezhetik "kívánság műsor tárgyát"... Azzal egyet értek, hogy a nyári időszámításnak nincs feltétlenül valós, megmagyarázható előnye, Így nincs szükség ilyen drasztikus beavatkozásra!

 • Még mindig nem hagy nyugodni a TV-ben évente kétszer is nyilatkozó "szakemberek" véleménye, mellyel igazolni próbálják az átállítás energetikai hasznosságát. Logikus érveket nem hallok, csak mindig ugyanaz a lemez. Arról nem szólnak, hogy a téli isz.-ra visszatéréskor (azaz most) a háztartások este egy órával többet világítanak, nézik a TV-t, stb... Vajon ez is bele van kalkulálva a sokszor emlegetett 0,3%-os megtakarításba? Vagy ez az átállítás eleve csak az amerikai nagyvállalatok spórolását eredményezte anno, rákényszerítve akaratukat az egész Világra (mint mindig)? És nyáron nem mindegy, hogy 6-kor, vagy 5-kor kelünk, így is-úgy is világos van? Nem lenne akkor egyszerűbb előbb kezdeni a napot - már ahol és amikor van értelme? Az élet többi részét pedig nem kéne felbolygatni.

 • Aerosol sem olvas vissza teljesen... nem az UTC+2 időzónába való átállás a lényeg, hanem az óraállítgatás eltörlése! Erről beszélgetünk itt régóta. Amúgy szerintem nem az időzóna a lényeg, hanem - és ezt fejtegettem az imént - a rugalmas alkalmazkodás. Nyáron kezdődhetne a munkaidő 7-kor, vagy akár hatkor, nem feltétlenül kellene a kényelmes európai szokáshoz igazodni, hogy 8, vagy 9 órakor kezdődjön a hajtás.

 • Kedves ZéZé! Kijelentésed miszerint "Magyarországon egész évben a nyári időszámítás szerint járjanak az órák" pontosan a nagy "humbug"-ot támasztaná alá! Magyarország az UTC+1-be (Közép-európai idő)tartozik és csak nyáron áll át az UTC+2-be (Kelet-európai idő). Egyéb iránt a Görögök és Egyiptom is tekergeti az órát... Ők az UTC+2-ből az UTC+3-ba (Moszkvai idő) állnak át. A görögök pl. március utolsó vasárnapjától október utolsó vasárnapjáig UTC+3-ban Moszkvai idő-ben vannak. Így is, úgy is tekergetni kellene azt az órát! Ha jobban informálódnál akkor tudhatnád, hogy most térünk a valós időszámításra azaz UTC+1-re! A téli időszámítás a "normál" (ahogy azt már Terep2 is említette csak sokan nem olvasnak vissza!!!), és ahhoz képest állítjuk az óránkat 1 órával előre nyáron UTC+2-re! Anno azért vezették be, mert a napfényes órák magasabb száma miatt energiát lehet vele megtakarítani. bla bla... Igen 1900 borzasztó régen az USA-ban ez valós lehetett de manapság nem állja meg a helyét. Napjainkban ezek a megtakarítások nem feltétlenül valósak. Gondolok itt a légkondicionálókra, bevásárló központok energia szükségletére stb. Magyarország még "80-ban míg az EU "96-ban vezette be... Valóban értelmetlen a nyári időszámítás és még jobban megnehezíti a 39 időzóna + a dátumválasztó teremtette eltérések megélését...

 • totál igazad van ZéZé! a javaslatokkal is egyetértek:D az égvilágon semmi értelme az óraátállításnak...de hát az embereknek bármit be lehet adni, nagyon kevesen gondolkodnak ebben az országban, főleg nem ilyeneken, valószínűleg ők a hétfői tv mentes napot sem olvasással töltenék...

 • ZéZé, annyira jól leírtad a problémát, hogy én se tudnám jobban, pedig engem is - mint látom annyian másokat is - minden évben kétszer megvisel, vagy még inkább bosszant. Leginkább az említett buta riport, amelyben nagy okosságként - szintén évente kétszer - bemagyarázzák az embereknek, mondván hogy az a 0,3% körüli energia-megtakarítás milyen nagy is valójában...
  A korán világosodástól vagy a sötétedéstől félőknek pedig van megoldás: vannak szakmák és munkahelyek, melyek alapvetően alkalmazkodnak a Nap járásához. A mezőgazdaságból élőknek nem okoz újdonságot nyáron hajnali négykor kelni, hogy 5-re már javában dolgozhassanak az ég alatt. Persze az irodákban ennek nincs jelentősége, ott egész munkaidő alatt ég a lámpa, de akkor miről is beszélünk tulajdonképpen...?

 • Volt hozzászóló, aki dicsérte a cikket szakértelméért - én ennél kritikusabb vagyok:
  Pl. a óraátállítás mikéntjéhez hozzászólnék:
  "Analóg óráknál: az oldallapon vagy hátlapon található tekerővel kell "visszacsavarni" a mutatót." - gondolom a szerző analóg kvarcórára gondolt. Analóg mechanikus óránál ugyanis erősen ellenjavallt a mutatók bármilyen módon történő visszatekerése ! - a szerkezet károsodását okozhatja ! Itt a helyes módszer az órának a leállítása egy órára.
  Mobiltelefonoknál célszerű az idő beállítását "auto"-ra tenni, a legtöbb mobilszolgáltató az így beállított mobiltelefon óráját automatikusan átállítja.
  Az óraátállítás ellen én elsősorban az emberekre gyakorolt élettani hatása miatt ágállok. Bizonyíthatóan növekszik az átállítást követő napokban a balesetek, rosszullétek, szívinfarktusok száma. Akár ha csak egy magyar ember azért hal meg, mert a hivatalos idő elállt az ő biológiai órájától - az egész már nem éri meg !
  Van egy idős, 26 éves ékszerteknősöm, akinek az éltető meleget egy időkapcsolós izzólámpa adja. Ehhez a szerkezethez én nem fogok hozzányúlni, a teknős élete változatlan és stresszmentes lesz ezután is !

 • Az imént (7 órával az átállítás előtt) láttam az első számú közszolgálati TV riportját e témában - annyira megdöbbentően félrevezető volt, hogy újra hozzá kell szóljak !
  Elhangzott: "6 milliárdot spórol vele az ország évente" - ez fejenként 600 Ft. Biztos ennyi ? És ha igen, megéri ? Ez a mi takarékosizzós kis házunk áramköltségének 1.4 %-a mindössze.
  "Becslések szerint 120 GW /gigawatt/ energiamegtakarítást jelent az országnak egy évben." - a műsorszerkesztő fizikából minden bizonnyal elégségessel ment át. A GW teljesítményt jelent (érti T. műsorszerkesztő ?), a munka = energia = villamos energia (egyik) mértékegysége a Wh, kWh, MWh, GWh /gigawattóra/.
  A riportban nyilatkozó szakértő szerint a megtakarítás egy "Kisebb - közepes (?!) város egyévi energiafogyasztásával egyenlő vagy másképp: az ország egynapi energiafogyasztása."
  Tehát a spórolás a használat 1/365-e, vagyis 0.3 %-nál kisebb.
  Fentiekből is látszik, hogy a becslések némileg ellentmondóak és tévesek, talán inkább nem is számíthatóak. Véleményem szerint az egész óraátállítás egy nagy humbug - egyszer régen kitalálta valaki és azóta csináljuk.
  Nem az energiatakarékosság a lényeg ! Az emberek érdeke, egészsége, közérzete. Ez pedig azt kívánná, hogy Magyarországon egész évben a nyári időszámítás szerint járjanak az órák, de ne legyen átállítás ! Vagyis Magyarország tartozzon a kelet-európai időzónába !
  Így, aki Görögországba, Egyiptomba megy nyaralni, annak nem kell csavargatnia a mutatókat.
  Nagyon jó alkalom lenne a jövő évi EU elnökség Magyarországnak a következőkre is:
  1./ megszüntetné az EU-ban a téli-nyári időszámítást
  2./ a tagállamok jogává tenné a szabad időzóna választást (l. Portugália / Spanyolország)
  3./ az energiatermelés terén bejelentené Magyarország, hogy egyetlen atomerőművét tóriumos (~tiszta, hatékony) atomerőművé építi át 2020-ig
  4./ az ÁFA eltörlésével támogatja az új hybrid autók forgalmazását
  5./ az ÁFA és a regisztrációs díj eltörlésével és villamos töltőhálózat létrehozásával támogatja az új, teljesen villamos autók forgalmazását
  6./ bevezeti Magyarországon és bevezetésre javasolja az EU-ban a hétfői TV-mentes napot, az energiatakarékosság, a családi nevelés, a "családi élet" és az olvasás érdekében - egy olvasólámpa 8 W-ot fogyaszt !

 • Ennek az egésznek a mai világban már semmi értelme, 1 órával elöbb kell kapcsolni villanyt reggel is lámpa használata muszály lesz. Annyival energitakarékosság ez az egész átálítás, hogy sok ember szervezetét felborítja így az utakon és egyébb munkahelyeken balesetek keletkezhetnek, így az élettétt vesztett ember már nem fog energiát fogyasztani.

 • Az óraállítás a kormányoknak nagyon jó, főleg tavasszal amikor a sok álmos közlekedők törik szanaszét magukat.
  Magyarországon főleg: összetöröd az autód az külön nyereség az államnak, mentők rendőrök, tűzoltók kiviharzanak hogy megmentsenek közben drága gázolajat égetve. Aztán az összetörött autódat, már ha túlélted és ha van pénzed javíttatod, vagy újat veszel... egy rakás pénz-.- Aztán ugyan nem az óraállításra vonatkozik, de pont kapóra jön ha a közlekedést felhoztam, mégis miért van vadiúj felújított aszfaltcsíkokon 30as meg 40es tábla kirakva, és miért van 80as vagy semmilyen tábla ahol ha 80al mész rommá töröd magad a kátyútenger úton? Önmagáért beszél szerintem... Visszatérve az óraállításra régen főleg a villamos művek spóroltak azzal hogy másképp kapcsolgatták az utcán a lámpákat, ma már mindent számítógép meg fotocella irányít, lexarja hány óra van: ha sötétedik bekapcsol, ha világosodik kikapcsol ennyi. Nem mondom azt hogy felesleges, csak szükségtelen emberkínzás tavasszal :)
  Lehet téliben hagyni egyszer... Akinek pontosan kell kelnie most nemgond mert időt nyer, tavasszal meg érdemes vagy egy héttel előtte áthangolnia, azzal hogy 10percekkel ébreszti magát hamarább napról napra, és így 1hét alatt szépen átállhat 1órányit vissza.

 • Legalább egy órával tovább aludhatok :)

 • én is éjszakás leszek :(
  12 helyett 13 óra

 • Nálam sajnos az óraátállitása nem jókor jön mivel én éjszakásba megyek dolgozni és este 6 órátol reggel 6-ig leszek 12-be és mivel vissza kell állitani az órát 3-ról 2-re 13 órásba az emberi szervezet túl lesz terhelve és sokan nem fogják bírni az melót de ez is életünk szerves része.

  Ami a véleményemet illeti szerintem is fölösleges a téli-nyári ídőszámitás mivel teljesen értelmetlen.

 • Szerintem is jobb volna a nyári időszámítás szerint élni. Nem a tél miatt, akkor így is úgy is sötét van. De nyáron ki van ébren hajnali háromkor, mikor a Nap felkel. "Potyára" sütne. Arról nem beszélve, hogy reggel 8-kor már meg lehetne sülni, ha téli időszámítás lenne. Ja, meg este 8 körül már sötétedne?! Az nagyon nem lenne jó. Szerintem.

 • Azok az óráim, amiket tudok állítani, UTC szerint járnak. Amiket nem tudok állítani, állítják magukat.
  De tényleg elég macerás átállítgatni az órákat, telefonokat, hőmérőt, fényképezőgépet, vérnyomásmérőt, sütőt, főzőt; lassan a papírzsebkendőben is lesz óra... Azt összeszámolta valaki, mennyi időt vesz el az átállítgatás?

 • Shiitake, az állítgatásoknak sok értelmét nem látom, de én az "eredeti idő" helyett a nyári időt kedvelem inkább. Sztem nem kell sokat várni, és ha lesz sok rossz tapasztalat (meg statisztika) az átállás ellen, előbb-utóbb megváltoztatják. De ugye ehhez sokkal több kell, (akármilyen is így leírni, elnézést) mint néhány áldozat /Marcimaci-nak/. Sajnos ilyen világunk van. A rest ember a legártalmasabb.

 • Szerintem fölösleges pont a nyári időszak (hosszú nappalok idejét átállítani.
  Csak Magyarországon évente több mint 20-an halnak meg az óraátállítás miatt bekövetkező balesetekben. Megéri?!

 • Már rájöttem! Jobb ha megyek aludni! A hajnali 3 óra kavart meg!

 • A gépem szerint október 31 az átállás,ami ugye vasárnap.Most akkor mi van?
  Szerintem is felesleges az egész,nem spórolunk semmit ezt már rég kimondták az okosok is!

 • KZ67 nem előre hanem vissza kellene állni a régi kerék vágásba!
  Sokkal jobb volt régen,hajnal 3után virradt,este 8után sötétedett.
  Véleményezem:szerintem nincs értelme az óra átállításoknak!
  Na de.....:O)

 • deneb2: mert az jó, h nyáron fél5-kor világos van? Nem jobb, h csak 20:45-kor megy le a nap (amikor még 29°C van)? Télen így is, úgy is röviden a világos időszakok (nappalok), így mindegy hova állítgatjuk az órát. /Ennek egy időben volt jelentősége, és nem volt hülyeség./ De ilyet még senki se írt: állítsuk KÉT órával előre az órát nyáron! :-)

 • De, ha ennyire nincs értelme ennek az egész óraátállításnak, akkor minek van?

 • Na és mit szólnak a számítógépek hozzá? Logolások? 2x ugyan az idő lesz majd.

 • Jaj...legalább többet alszok. :D

 • Szerintem sincs túl sok értelme ennek az egésznek, a márciusi állításnál különösen megérezni, hogy egy órával kevesebbet alszunk. Az őszi már kellemesebb, most meg úgyis szünet van! Tényleg, jó hétvégét és vakációt mindenkinek! :)

 • Azt mondják,hogy az átállítás milyen gondokat jelent egyes embereknek.Még sosem hallottam,hogy szolnak azokról az emberekről akik három műszakban járnak dolgozni!Az jobban megviseli az embert szerintem.Amúgy szerintem semmi értelme az egésznek.

 • Pedig a téli időszámítás a "normál", és ahhoz képest állítjuk az óránkat előre nyáron. Úgyhogy katus8080, egész évben utálhatnád, ha minden így maradna. Amúgy a mi országunk esetében van talán a legnagyobb jelentősége annak, hogy a van külön nyári és téli időszámítás. Ugyanis ahogy az fentebb már elhangzott, mi a közép-európai időzóna keleti felén vagyunk. Bár ugyanannyi az idő nálunk, mint mondjuk Spanyolországban mégis több mint egy órával előbb kezd sötétedni mint ott. Ezt valamelyest kompenzálná a nyári időszámítás, igaz ott is van óraátállítás, így a csúszás is megmarad.

 • Őszintén szólva én nagyon utálom! Főleg a télit, mert akkor már délután 4 óra után elkezd sötétedni. Rám személy szerint ez nagyon depresszív hatással van.

 • Sztem is nemsokra való,hogy mindig átállitgatjuk az órát!!Maradhatna már mindig ugyanúgy.Komolyan,ne állitsuk már vissza tavasszal!!

 • Miért nem szüntetik meg?? Adok egy tippet: pl. tavasszal már ne állítsuk előre(egész Európában), és 31 év múltán végre minden visszaáll a régi kerékvágásba...

 • Szerintem is épületes baromság az egész. Semmit nem nyerünk vele, és ahogy a cikk is írja, több embernél okoz különféle problémákat.

 • Kedves KZ67. Ha a nyári időszámítást megtartanánk, akkor
  decemberben még reggel 8-kor is sötét lenne, és a reggeli munkakezdéshez mennyi áramot kellene elhasználni?!!!!
  Este sem lennénk sokkal előrébb, mert 5-kor már úgyis sötétedne!!!

 • Minden hülyeséget át kell vennünk csak azért mert külföldön is így csinálják. Semmi önálló gondolat csupán a nyugat majmolása.

 • Ha már nem lenne, annak én nem az eredeti (a téli az!), hanem a NYÁRI időszámítást tartanám meg. Mivel szinte gyerekkorom óta tart az állítgatás, engem annyira nem visel (már) meg.

 • Értelmetlen dolog. Mondhatnám azt is, hogy "parasztvakítás". Az energiatakarékosság, mint indok nem állja meg a helyét. Kinek takarékoskodunk? Magunknak? Az energiaszolgáltatóknak?
  Budapesten például a közlekedés jobb szervezésével, a közlekedési lámpák fázisainak összehangolásával ennek az energiának (olaj) többszörösét lehetne megtakarítani.
  A Föld érdekében pedig sokkal többet jelentene új, tiszta energia-technológiák kifejlesztése és használata (tóriumos / fúziós erőmű).
  Az óraátállítgatás a napi rendszeres életmódot folytatókat (pl. akik dolgoznak) jelentősen megzavarja, és ez sokkal nagyobb kár, mint bárminemű (max. 1%-os) energia megtakarítás.
  Magyarországon azért "esik jól" a nyári időszámítás, mert az amúgy "túl nagy" közép-európai időzóna keleti szélén vagyunk, a Nap a nyári időszámításkor dél után, a téli (normál)időszámításkor 12 óra előtt delel.
  Felmerült ugyan már, hogy emiatt jobb lenne a kelet-európai időbe tartozni, de ez ugye nem hangzik túl jól.
  Megismétlem, én értelmetlen dolognak tartom a téli-nyári időszámítást és átállásokat, ha rajtam múlna, nem lenne. ZéZé

 • Egyébként ez az átállítás tényleg felesleg, de sokan nem tudják melyik az eredeti időszak. És ez bizony ami most fog jönni azaz a téli időszámítás volt régen a rendes időszámítás.

 • klassz a cikk :) engem nem szokott meg viselni az óra átállás az alvásban.. viszont a a már 16órai sötétségek amik kiakasztanak utálom ha ilyen korán sötétedik :S nem akarok telet de hát ez van ez nem kívánság iroda :)

 • Na, köszönjük a tájékoztatást :) Így gyerek fejjel, nem tudom ezeket megjegyezni, és tömör, lényeges cikk. Jó van enne egy két fölösleg, de köszönjük Időkép :)

 • szerintem az energia takarékosság már szóba se jöhet az óra át állitásánál,mert a klimák miatt nyáron jóformán több energia fogy,mint télen,de az emberi szervezetet megviseli,az biztos,sajna a többség kivan szolgáltatva pár olyannak,akiké a döntő szó

 • Ez jó :D én csak örülök neki mert 1 órával tovább lehet bulizni :D:D , már akik szórakozni járnak szombaton... meg annyi vele a baj hogy hamarabb sötétedik :S amit nem szeretek!
  A március húzósabb mert akkor kevesebbet alszunk, engem az jobban megvisel! De később lesz sötét. Összefoglalóan részemről mind a kettőnek van előnye is meg hátránya is

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés:

Riasztás
hirdetés
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2017. Adaptive Média Facebook Twitter Google+
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogi közlemény | Elvihető tartalmak