illusztráció illusztráció

Óraátállítás vasárnap

Október utolsó vasárnapján hajnalban óraátállítással térünk át a nyári időszámításról télire. Igen, már megint.

Október végefelé járva - mint azt jó néhány évben több-kevesebb kellemetlen mellékhatásával megtapasztalhattuk- ismét soron következik óráink átállítása. Az óra előre és hátra állítgatásának története 1916-ban az USA-ban kezdődött. Nálunk 3 évtizede 1980-ban vált rendszeressé, ami valljuk be, nem aratott  osztatlan sikert. Európa más országaival egyetemben hazánkban sem volt olyan ciklus, amikor elmaradtak volna a pro és kontra vélemények az intézkedés helyességéről. Ezen nem is lehet nagyon csodálkozni, hiszen az intézkedés céljaként sokszor emlegetett energia spórolás tényét a világ különböző pontjain  - beleértve az USA-t is - végzett felmérések több esetben megcáfolták, és akkor még nem tettünk említést az emberi szervezetre gyakorolt negatív hatásairól sem, amik ugye mindenki számára nyilvánvalóan nem elhanyagolható mértékűek.

 

A szakemberek többször kifejtették azon véleményüket, hogy az óraátállítás egy olyan drasztikus beavatkozás az emberi szervezet biológiai órájába, amellyel csak nehezen lehet megbirkózni, hiszen alapvetően az alvás-ébrenlét ritmusában keletkezik zavar. Kimutatták, hogy az átállás után romlik a koncentráció-készség, rosszabb a stressz-kezelés és gyakoribb az arra egyébként nem hajlamosak körében a fejfájás is. Más felmérések azt említik, az átállást követő hétfői napon sok országban megszaporodnak a háztartási- és közúti balesetek is.

 

Tények, amit tudni kell:

Európában a nyári időszámítás minden év márciusának utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart.

A hivatalos óraátállítás az egyezményes koordinált világidő (Universal Time Coordinated, röviden: UTC) szerint éjjel 1 órakor történik.

Az óraátállítás gyakorlatilag azt jelenti, hogy Magyarország esetében márciusban helyi idő (Hungarian Local Time, röviden: HLT) szerint 02:00 órakor 1 órával előre, októberben pedig 03:00 órakor 1 órával vissza kell állítani óráinkat.

 

Az átállítás mikéntje:

Analóg óráknál: az oldallapon vagy hátlapon található tekerővel kell "visszacsavarni" a mutatót.
Digitális óráknál: a használati utasításban találhatjuk az idő átállításának lépéseit.
Számítógépen: a korszerű operációs rendszerek elvégzik helyettünk ezt a feladatot, így nincs mit tennünk.
Mobiltelefonokon: ha ez nem történik meg automatikusan, általában a Beállítások menüpont alatt korrigálhatunk.

 

Ne felejtsük tehát el: szombatról vasárnapra virradóra hajnal 3 órakor 2 órára kell átállítani az órákat!

 

Továbbra is szeretettel várjuk kedves Olvasóink véleményeit, gondolatait az óraátállítással kapcsolatban. Ha az átállás könnyebb átvészelésére szolgáló ötleteit, praktikáit szeretné másokkal is megosztani, vagy csak egyszerűen szeretné "kibeszélni" magát, azt kultúrált formában nyugodtan megteheti cikkünk alatti hozzászólásában.

 

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés