Óriásvihar a Szaturnuszon

| 2011. január 23. 16:40 | Frissítve:
Mintegy 50 ezer km hosszan elterülő, hatalmas fehér folt látható a gyűrűs bolygó légkörében.

Több mint 50 ezer km hosszan nyújtózkodik el a hatalmas fehér folt a gyűrűs bolygó légkörében - olvashatjuk a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján.

Naprendszerünk két legnagyobb gázóriása, a Jupiter és a Szaturnusz folyamatos látnivalókkal szolgál az észlelők számára. A Jupiter esetében, amely jelenleg is megfigyelhető még az esti, nyugati égbolton, az elmúlt időszakban a Déli Egyenlítői Sáv (SEB) elhalványodása, majd lassú felbukkanása keltett izgalmakat.

Ugyanakkor a jelenleg éjfél körül kelő gyűrűs bolygón egy hatalmas viharrendszer kifejlődése borzolta mind az amatőr, mind a szakcsillagászok kedélyeit. Elsőként egy japán amatőr észlelte december 9-én a körülbelül 100 hosszúsági fokra kiterjedő zónát. Az észlelők megállapítása szerint utoljára 1994-ben jelent meg a jelenlegihez hasonló, ámde sokkal halványabb viharzóna. Jelenleg ez a struktúra rendkívül kontrasztosan látszik, fényessége vetekszik a gyűrűrendszer fényességével is.

Természetesen a Szaturnusz rendszerében működő, így jóval nagyobb felbontásra képes Cassini-szonda is megörökítette a nem mindennapi jelenséget.

A Cassini felvétele a viharzónáról december 24-én

Bár főképp a legutolsó felvétel részletességével vizuális megfigyeléseink során nem vetekedhetünk, mindenképp érdemes figyelemmel kísérni a Szaturnuszt is. A planéta ezekben a napokban még csak éjjel 11 óra körül kel, de a következő hónapokban egyre korábban válik megfigyelhetővé, remélhetőleg még további meglepetéseket tartogatva az érdeklődők számára.

Forrás: MCSE


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |