illusztráció illusztráció

Öt új rekord született a nyáriasan meleg időben pénteken

A példa nélküli meleg, nyárias idő több rekrodot is eredményezett.

Történelmi jelentőségűnek bizonyult a tegnapi nap Magyarország időjárása tekintetében, ugyanis október 6-a után még soha nem mértek 30 fok fölötti hőmérsékletet a mérések kezdete óta. Idén október 20-án azonban ez is megtörtént. De nem csak a napi maximumhőmérséklet rekordja dőlt meg, hanem több másik is, igazi rekorddömpinget hozott a péntek. 

Lássuk tehát az új rekordokat:

  • Pér repülőtér állomáson a leghűvösebb órákban sem csökkent 19,5 fok alá a hőmérséklet, ezzel megdőlt az országos napi legmagasabb minimum-hőmérséklet rekordja. Korábban ezen a napon Szeged belterületen 15,9 fokot mért az Országos Meteorológiai Szolgálat.
  • Tiszaalpáron délutánra 30,3 fokig melegedett a levegő, amely közel 3,5 fokkal múlta felül a korábbi maximumrekordot (26,9 fok, Adony, 2019).
  • Budapest János-hegyen 21,6 m/s-os, azaz 78 km/órás széllökéssel dőlt meg a napi legnagyobb széllökés fővárosi rekordja. A korábbi rekordot (21 m/s) szintén János-hegy tartotta egy 2021-es méréssel.
  • Szintén a János-hegyen dőlt meg a napi legmagasabb minimum-hőmérséklet fővárosi rekordja: mindössze 13,6 fokig csökkent a hőmérséklet, ami egy tized fokkal magasabb, mint a 2019-ben Budapest Zugligeten mért 13,5 fok.
  • A fővárosi legmagasabb maximum-hőmérséklet napi rekordja is megdőlt: Budapest Pestszentlőrincen 27,1 fokig emelkedett a hőmérséklet. Korábban ezen a napon 2019-ben Budapest belterületen 25,6 fokot mért az OMSZ.

A szombatra virradó meleg éjszaka újabb rekrodokat hozott, a hivatalos adatokra azonban még kicsit várnunk kell.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat, borítókép: Ivanmari

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés