illusztráció illusztráció

Ózonlyuk alakul ki az északi sarkvidék felett

A szokatlanul hideg sztratoszférának köszönhetően ózonlyuk formálódik az északi sarkvidék fölött.

Ózonlyuk alakul ki az északi sarkvidék fölött, ami meglehetősen szokatlannak számít ebben az időszakban. A lyuk megjelenése az átlagnál hidegebb sztratoszférának köszönhető, de hogy pontosan milyen módon lehetséges ez és miért számít szokatlannak ez a jelenség, arra az alábbi sorok adnak magyarázatot.

Mi az összefüggés az ózonkoncentráció és a hőmérséklet között?

Az ózon lebontásáért felelős fluorokarbon vegyületek (CFCs) és hidro-fluorokarbon vegyületek (HCFCs) a sarkvidékek feletti nagyon hideg, -78 °C alatti sztratoszférában tudják kifejteni hatásukat. Poláris sztratoszférikus felhők jönnek létre, melyek az ultraibolya sugarakkal reakcióba lépnek és elkezdik lebontani az ózonréteget. Ez a folyamat legáltalánosabban az Antarktisz felett játszódik le, hisz ott gyakran válik kellően hideggé a sztratoszféra a CFCs vegyületek működéséhez.

Itt északon azonban más a helyzet, mivel az itt található jégfelület nem olyan nagy kiterjedésű, mint délen, így a sztratoszféra sem hűl le olyan mértékben, mint az Antarktisz felett. Viszont egyes teleken az északi sarkvidék felett is le tud csökkeni olyan mértékben a hőmérséklet ahhoz, hogy a ki tudjanak alakulni ózonlyukak.

Mi történik most? 

A mostani ózolyuk kialakulása ezért nevezhető szokatlannak, mert már elmúlt a tél és a tavasz beköszöntével rendszerint a sztratoszféra is egyre melegebbé válik, és így az ózonbontó vegyületek már nem képesek tovább csökkenteni az ózon mennyiségét.

Ezúttal viszont más a helyzet: a melegedés várat magára, ennek oka pedig az átlagosnál erősebb poláris örvény, ami még mindig csapdába ejti a hideg levegőt északon. Az átlagosnál hidegebb levegő jelenléte jól látható ha megnézzük a jelenlegi ózonkoncentrációra vonatkozó adatokat. 

illusztráció

illusztráció

Az ózonkoncentráció és annak minimumának (DU - Dobson Unit) évszakos változása az északi féltekén. Forrás: NASA Ozone Watch

 

illusztráció

Teljes ózonkoncentráció az északi sarkvidék felett március 15-én a NASA mérései szerint

A következő pár napban pedig tovább csökkenhet az ózon mennyisége. Ha megnézzük az ECMWF 50 hPa-os nyomási szintre (kb. 19 kilométeres magasságra) vonatkozó hőmérséklet előrejelzését láthatjuk, hogy Kanada sarkvidéki területei felett még meglehetősen hideg a lesz a légkör csütörtökön, néhol -85 fok is előfordulhat.

illusztráció

Forrás: Freie Universität Berlin

A NOAA ózonkoncentráció előrejelzése, összehangban a fenti hőmérsékleti előrejelzéssel megmutatja hogyan alakulhat az ózonmennyiség. Látható, hogy csütörtökön akár 200 DU értékig is lecsökkenhet az ózonkoncentráció (ózonlyuk esetén 220 DU alatti értékekről beszélünk).

illusztráció

Forrás: NOAA

A jelenlegi előrejelzések szerint az ózonlyuk (220 DU alatti terület) nem lesz hosszú életű, de északi sark környéki átlag alatti ózonmennyiség még hosszú ideig (akár 10 napig) megmaradhat.

 

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés