illusztráció illusztráció

Özönvíz keleten

A hétvégén az ország keleti vidékein tetemes mennyiségű eső esett, Tiszaújvárosban csapadékrekordot könyvelhettünk el.

illusztrációAz elmúlt napok egyébként is csapadékos időjárását követően a térségünk felett kimélyülő mediterrán ciklonból tegnapra a Dunántúlon, míg ma virradóra keleten esett igen jelentős mennyiségű csapadék. Nagy területi átlagban tegnap virradóra nyugaton 20-40 mm hullott, sőt a Bakony térségében még ennél is több. Az éjszaka folyamán pedig a Duna-Tisza köze keleti felében illetve a Tiszántúlon zuhogott az eső, sokfelé ugyancsak 20-40 mm, egyes helyeken 50-90 mm-t meghaladó mennyiséget mértek Észlelőink.

 

illusztrációAz Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása alapján Tiszaújvárosban 90 mm esett 24 óra alatt, ami új csapadékrekord. Eddig Kiskőrös tartotta a rekordot 78 mm-rel, amit még 1969-ben mértek.

Tegnap délután ráadásul egy intenzív és lassú mozgású zápor illetve zivatargócból Kecskemétre felhőszakadás zúdult, a város egyes részein a víz magas szintje miatt megbénult a közlekedés.

 

illusztrációillusztráció

Püspökladány és Csökmő

Áradás lesz?

Joggal merül fel a kérdés a fenti képek láttán. Nagy valószínűsséggel magas vagy hosszan tartó árhullám sehol sem fog végigvonulni, jelenleg ugyanis a folyók vízállása alacsony. A Tisza mellékfolyóin azonban pár napig tartó áradás várható, ennek mértéke bizonytalan. A Fekete-Körösön elképzelhető, hogy el kell rendelni az első fokú árvízvédelmi készültséget.

 

Mennyi esett?

Az ország legnagyobb részén az elmúlt 1,5-2 hétben legalább 50-80 mm-nyi csapadék hullott, de vannak olyan helyek (a Dunántúl középső vidékei és Északi-középhegység egyes területei) ahol már a 100 mm-t is elérte a fenti időszakban mért csapadékösszeg. Ez alól kivételt a Nyugat-Dunántúl és a Dél-Alföld képez. Ebben a hónapban Észlelőink mérései és elmondásai szerint itt-ott 130-150 mm esett, tehát kb. kétszer annyi, mint egy átlagos évben.

Püspökladány jelenleg.

 

Kecskemét tegnap délután.

Ezek is érdekelhetnek