Özönvíz keleten

| 2011. július 30. 13:44 | Frissítve:
A hétvégén az ország keleti vidékein tetemes mennyiségű eső esett, Tiszaújvárosban csapadékrekordot könyvelhettünk el.

Az elmúlt napok egyébként is csapadékos időjárását követően a térségünk felett kimélyülő mediterrán ciklonból tegnapra a Dunántúlon, míg ma virradóra keleten esett igen jelentős mennyiségű csapadék. Nagy területi átlagban tegnap virradóra nyugaton 20-40 mm hullott, sőt a Bakony térségében még ennél is több. Az éjszaka folyamán pedig a Duna-Tisza köze keleti felében illetve a Tiszántúlon zuhogott az eső, sokfelé ugyancsak 20-40 mm, egyes helyeken 50-90 mm-t meghaladó mennyiséget mértek Észlelőink.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása alapján Tiszaújvárosban 90 mm esett 24 óra alatt, ami új csapadékrekord. Eddig Kiskőrös tartotta a rekordot 78 mm-rel, amit még 1969-ben mértek.

Tegnap délután ráadásul egy intenzív és lassú mozgású zápor illetve zivatargócból Kecskemétre felhőszakadás zúdult, a város egyes részein a víz magas szintje miatt megbénult a közlekedés.

 

Püspökladány és Csökmő

Áradás lesz?

Joggal merül fel a kérdés a fenti képek láttán. Nagy valószínűsséggel magas vagy hosszan tartó árhullám sehol sem fog végigvonulni, jelenleg ugyanis a folyók vízállása alacsony. A Tisza mellékfolyóin azonban pár napig tartó áradás várható, ennek mértéke bizonytalan. A Fekete-Körösön elképzelhető, hogy el kell rendelni az első fokú árvízvédelmi készültséget.

 

Mennyi esett?

Az ország legnagyobb részén az elmúlt 1,5-2 hétben legalább 50-80 mm-nyi csapadék hullott, de vannak olyan helyek (a Dunántúl középső vidékei és Északi-középhegység egyes területei) ahol már a 100 mm-t is elérte a fenti időszakban mért csapadékösszeg. Ez alól kivételt a Nyugat-Dunántúl és a Dél-Alföld képez. Ebben a hónapban Észlelőink mérései és elmondásai szerint itt-ott 130-150 mm esett, tehát kb. kétszer annyi, mint egy átlagos évben.

Püspökladány jelenleg.

 

Kecskemét tegnap délután.


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |