Pekingi homokvihar

| 2013. február 28. 14:05 | Frissítve:

Kína fővárosában ismét kritikus szintet ért el a levegő minősége, ugyanis szmog és homokvihar telepedett a városra.

Hivatalos források szerint Pekingben a levegőminőség a veszélyes fokozatot is elérte annak következtében, hogy Mongólia felől az erős szél port és homokot vitt magával a kínai fővárosba. Az embereket arra kérik, hogy maradjanak otthon. Már az elmúlt hónapban is előfordult, hogy a légszennyezettség a kockázatosnak tartott szintet is meghaladta.

Ugyanakkor Kína más tartományaiban, Tianjinben és Hebeiben is magas szintet ért a légszennyezettség. Penkingben a legapróbb légszennyező részecskék, a PM2,5-ös részecskék koncentrációja meghaladta a 400 mikrogramm per köbméteres értéket csütörtökön, ami már veszélyesnek számít (nem hivatalos forrás szerint az USA nagykövetsége 500-nál is magasabb értéket mért magyar idő szerint a kora reggeli órákban, azonban ez az érték azóta változott). A WHO (Egészségügyi Világszervezet) meghatározása alapján a PM2,5 átlagos koncentrációja nem lehet több 25 mikrogramm per köbméternél. A levegőt egészségtelennek minősítik 100 mikrogammos érték felett, 300 felett pedig a gyerekek és az idősek nem tartózkodhatnak a szabadban. Ezen részecskék belélegzése növeli a légzőszervi megbetegedések kockázatát. Az előrejelzésekben figyelmeztették az embereket a szmogra, de ez most egy homokviharral együtt érkezett.

Beszámolók szerint képtelenség nyitott szemmel közlekedni az utcán, vagy szájon keresztül lélegezni. Az ég is teljesen elsárgult. Még a szmogos levegőhöz szokott emberek szerint is olyan a látvány, mintha egyik katasztrófa követné a másikat.

Az egyre több kínai várost érintő légszennyezettség felhívta a kormány figyelmét arra, hogy többet kell foglalkozniuk a környezetvédelemmel.

Forrás: BBC, Reuters, MTI/AP
Cimkék: , ,

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni. BejelentkezésRegisztráció
Kapcsolódó hírek

 • Szigorodhat a szmogtörvény Budapesten a tervek szerint újabb dízelautókat is kitiltanának szmogriadó esetén, így nagyjából az autók fele nem közlekedhetne.
 • Látványos homokvihar Hatalmas homokvihar csapott le Szaúd-Arábia északi részére szombaton. Videó is készült a jelenségről.
 • Megszűnt a szmogriadó Budapesten Salgótarján után szombatra virradóra Budapesten is megszüntették a szmogriadót tájékoztatási fokozatát.
 • Ismét romlott a levegő minősége Debrecenre elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát, Budapesten még mindig érvényben van a tájékoztatási fokozat.

Hozzászólások

 • A cím, helyesen: "Pekingi porvihar"

 • Pekingben már régóta nagy a légszennyezettség. Magyarországon is ilyen légszennyezettséget okozhatnak a tervezett biomassza erőművek, ezek még a széntüzelésű erőművekhez képest is százszor jobban szennyezik a levegőt, a gyerekeket minden lélegzetvételkor passzív dohányzásnak megfelelő hatásnak teszik ki.

 • vigosz: és tegyük hozzá, hogy vannak termékkategóriák, amiben jobbak, mint a hazaiak.
  Cilu: Legyen igazad, épít. A széntüzelést nem szünteti meg, itt ezen van a hangsúly. Fukushimának nem voltak áldozatai? Még. Igaz nagyobb hallgatás van róla, mint Csernobilról. (nem az elsumákolt bejelentésre gondoltam) Vásárolnál FAO67-es halat? ;-)

 • Ja, és jelenleg Kínában épül a legtöbb atomreaktor, ha jól emlékszem, 14-et építenek jelenleg...

 • Fukushima miatt még senki nem halt meg... leszámítva azt a 2 munkást, aki a robbanásban elrepült. A 27000 embert a cunami ölte meg, nem az atomerőmű. De a sugárzás miatt még senkinek nem lett baja. Viszont jódtabletta túladagolásban a médiahisztéria eredményeként Kínában állítólag igen sok ember meghalt pár hónappal később...

 • @SchumiBácsi: "Csak azt nem értem ha az EU ilyen szigorú, velünk is, akkor miért nem állít blokádot az olcsó sokszor fos Kínából érkező csoda ellen, amik bár olcsók, de a leg-környezetszennyezőbb módon készülnek..."

  Mert vagy EU cég a résztulajdonosa a kínai gyárnak vagy az európai import során elérhető profit mértéke miatt. Attól, hogy olcsó Kínában a termelés, az áru még nem olcsóbb az európai fogyasztó számára.

 • Kína nem fog mostanában atomerőműveket építeni, mindaddig, amíg el nem égeti a szénkészletét. Csernobil mellé tegyük oda Fukushimát is, mert ennyi idő alatt Csernobilt legalább nyakon öntötték betonnal, még a másik mind a mai napig meleg és folyik szanaszét a szutykos víz. Mindemellett atomenergia párti vagyok.

 • Nem véletlen, hogy míg az atomenergia (Csernobil miatt) minden másnap szed egy halálos áldozatot, a szénerőművek napi 3000 áldozatot követelnek. Mégis a sötétzöldek az atomenergiát akarják lerombolni... pedig még a vízerőműveknél is több ember hal meg (napi 14-es átlag), a gázerőműveknél is napi 100 az átlag... (1960-2010 közötti halálos áldozatok átlaga az összes szám, levetítve a mai termelési arányokra)

 • Hát igen Kína. Azért ehhez még hozzátartozik hogy gigawattos szénerőművek épülnek most is úgy hogy pont a szűrést spórolják ki. Meg még ezer minden dolgot elhagynak amit ha az EU-ban megcsinálsz kb modellnek használhatnád csak, de nem üzemre. Csak azt nem értem ha az EU ilyen szigorú, velünk is, akkor miért nem állít blokádot az olcsó sokszor fos Kínából érkező csoda ellen, amik bár olcsók, de a leg-környezetszennyezőbb módon készülnek...

 • Ez igen. És a tűréshatáron belüli értékre való visszaszorítás annyiba fog kerülni, hogy a kínai gazdaságot, ezáltal a világgazdaságot padlóra küldi majd néhány éven belül. Ez lesz a légszennyezési válság...

 • Többet kellene foglalkozni? Ezzel kicsit elkéstünk már mind, így jártunk, most visszavág.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés:

Riasztás

Mikor jön a tél?

Még nem

hirdetés
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2017. Adaptive Média Facebook Twitter Google+
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogi közlemény | Elvihető tartalmak