illusztráció illusztráció

Pénteken az Alföldre is megérkezik a kiadós öntözés

Többfelé 20-40 mm eső hullhat le a péntek hajnalban érkező csapadékzónából.

Éjjel az ország északi-északnyugati része kapott kiadós öntözést, a Dunántúl északi részén többfelé a 30 millimétert is meghaladta a csapadékösszeg.

Ugyanakkor nagyjából az ország délkeleti kétharmadán sok helyen 5 milliméter se hullott, a szárazság így még nem enyhült jelentősebb mértékben. De ne csüggedjenek az itt élők sem, péntekre ide is megérkezik a kiadós öntözés.

Többfelé 20-40 mm csapadék hullhat le

Csütörtök éjjelig inkább csak záporok hozhatnak lokálisan kiadósabb csapadékot, péntekre virradóan azonban nyugat, délnyugat felől kiadós esőzés kezdődik, mely több órán keresztül eltart majd. Délen 10-20, máshol nagy területen 20-40 milliméter csapadék hullhat le, sőt kisebb körzetekben - elsősorban a Dunántúli-középhegységben - az 50 millimétert is elérheti a 24 órás csapadékösszeg, amely nagyjából az október havi átlagnak felel meg.

Így érkezik a nagy eső WRF modellünk előrejelzése alapján

Az eső jól jön az őszi vetéseknek, így például a repcének, a búzának és az árpának. A tartós eső péntek délután szűnik meg nyugat felől, estére a keleti tájakat is elhagyja a csapadékzóna.

Szombaton ismét érkezhet csapadék, de ekkor már inkább záporok formájában, nem fog mindenhol esni és a mennyiség sem lesz olyan jelentős, mint pénteken. Viszont helyenként zivatarok kialakulására is van esély a nyári időszámítás utolsó napján.

Borítókép: Géczi Roland

Szavazás

Nálad még hiánycikk az eső?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés