illusztráció illusztráció

Pénteki felhőtölcsérek

A hét utolsó munkanapján már inkább a keleti területeken mozogtak a zivatarok, többen is felhőtölcsért fotóztak.

Konvektív szempontból nem volt unalmas a pénteki nap sem, az érkező hidegfront hatására már inkább az ország keleti harmadán tombolnak a viharok, a Dunántúlon ugyanakkor felszakadozott a felhőzet, de továbbra is szeles volt az idő: péntek délelőtt és hajnalban még 70-90 km/h-s széllökések is előfordultak, délután azonban 50-60 km/h körüliek voltak a legerősebb széllökések.

illusztráció

A keleti megyékben mozgó zivatarokat a felhőszakadáson kívül más jelenségek is érdekessé tették: Bárándról és Sárrétudvariról, a Püspökladányi kistérségben fekvő két szomszédos településről is megörökítették észlelőink azt a felhőtölcsért, amely feltehetőleg földet is ért, azaz tornádó volt - erről azonban egyelőre nem tudtunk megbizonyosodni.

illusztráció

"A jelenséget 14:40-kor fotóztam le, de mire kiértem a fényképezőgéppel, már visszahúzódóban volt. Kb. 8-10 percig volt látható és forgó mozgást végzett. Azt, hogy földet ért-e, nem tudom megmondani, mert az épületektől sajnos nem látszott az alja" - számolt be nekünk Török József, az egyik kép készítője.

illusztrációillusztráció

Torok72, Visualtrip és Rusher86 felvételei, köszönjük!

Hevanman moderátorunk Kertészsziget és Füzesgyarmat között is lencsevégre kapott egy tubát, de sajnos már csak a felhőtölcsér feloszlását sikerült elkapnia. Bowecho Püspökladányból küldte a szintén tubát ábrázoló képet, köszönjük!

illusztráció illusztráció

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés