Frontok jönnek

| 2012. szeptember 26. 17:27 | Frissítve:
Délen még 30-32 fok van, de északnyugaton már visszavonulót fújt a vénasszonyok nyara.

Már a hét eleje óta Nyugat-Európa fölött örvénylik az a ciklon, melynek előoldalán megerősödő déli áramlással egyre melegebb légtömegek érkeznek térségünkbe. A déli, délnyugati szelet szerdán elsősorban az ország északnyugati felén kísérték viharos lökések, Bakonyszombathelyen elhelyezett másodperces szélmérőnk nem sokkal 12 óra után 76 km/órás lökést regisztrált. 

A meleg, nyári idő még csütörtökön is folytatódik, sőt az élénk, erős délnyugati szélben ekkor tovább erősödik a nappali felmelegedés, délen, délkeleten akár 31-32 fokig is emelkedhet a hőmérők higanyszála, miközben az északnyugati határ közelében egy közeledő hidegfront hatására már hűvösebb lesz az idő, Sopron környékén például kevéssel 25 fok alatt marad a maximum-hőmérséklet. A délkeleti megyékben szinte zavartalan napsütést élvezhetünk, északnyugat felé haladva több lesz a felhő, délután északnyugaton már egy-egy zápor is kialakulhat.

A korábbiakkal ellentétben már hétfő óta egyre biztosabban látszik, hogy pénteken visszavonulót fúj a vénasszonyok nyara, ugyanis északnyugat felől ekkor egy hidegfront érkezik térségünkbe, így a nap nagy részében erősen felhős időre készülhetünk. Többfelé eső, zápor, az Alföldön helyenként zivatar is kíséri majd a front átvonulását, és jelentősen visszaesik a hőmérséklet, a legmelegebb délutáni órákra is "csupán" kevéssel 20 fok fölé melegszik a levegő. Délutántól északnyugaton már felszakadozik a felhőzet, a Nap is kisüt.

Szombaton aztán átmenetileg délire fordul az áramlás, elsősorban a déli megyékben egy napra újra nyárias magasságokba, helyenként 27-28 fokig emelkedik a hőmérséklet, miközben északon felhősebb, hűvösebb marad az idő, helyenként az eső is eleredhet, főként a nap első felében.

Vasárnapra itt az újabb hidegfront, ismét beborul az ég és újra többfelé lehet majd csapadékra számítani eső, zápor formájában. A hőmérséklet újból csökkeni fog, a Dunántúl egy jó részén már 20 fok alatt marad, miközben megerősödik az északnyugati, északi szél is. 

Október első napjaiban is maradhat időjárásunk változékony jellege, viszont további jelentős lehűlésre egyelőre nem kell számítani. Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket nyomon követhetik itt.

A cikkünkben megjelent képek Rippel Erik fotói, melyeket ezúton is köszönünk!


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |