Péntektől lehűlés

| 2008. november 20. 1:42 | Frissítve:
Átmeneti esős idő után péntek estétől hózáporok kíséretében elkezd hazánkba betörni a hideg. A magasabb csúcsokon már esett.
Szerdán reggel lehullott az elsõ hó a Kékesen, ill. a Bükk és a Börzsöny magasabb pontjain. A hóvárók számára jó hír, hogy a java még csak most jön. Átmenetileg enyhébb levegõ áramlik a Kárpát-medencébe, mely borongós, esõs, 10 fok körüli idõt okoz. Pénteken délután aztán átfordul északnyugatira és megerõsödik a szél - kezdetét veszi a hidegbetörés. Az esõt egyre többfelé váltja fel eleinte havasesõ, majd hózápor, havazás.

Mi okozza ezt a viszonylag hirtelen érkezett évszakváltást? Közép-Európa téli idõjárását leginkább az befolyásolja, hogy az Atlanti-óceán felõl érkezõ enyhe, vagy az Észak- és Kelet-Európa felõl érkezõ hideg légtömeg dominál-e. A Föld forgásából adódó nyugatias áramlások "akadályoztatása" így kulcsfontosságú ahhoz, hogy szárazföldi eredetû hideg levegõ tudjon érvényesülni hazánkban. A szükséges akadályt a Brit-szigetektõl, ill. Franciaországról nyugatra kiépülõ ún. blocking anticiklonok képesek biztosítani, melyek távol tartják az enyhe levegõt Európától, szabad utat adva az északon felgyülemlett hideg letöréséhez (ld. mûholdkép). Ilyen "blocking" anticiklon jött létre az elmúlt napokban.

Budapesti elõrejelzési verseny: katt

hirdetés


Cimkék: ,


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |