Piros hóriasztás

| 2010. február 5. 15:36 | Frissítve:
Szombaton délnyugaton akár újabb 20-25 cm hó hullhat.

Élő közvetítésünket itt olvashatja »

A legmagasabb, azaz harmadfokú hóriasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a szombati napra Nyugat- és Dél-Dunántúl, valamint a Dél-Alföld régiókra. A térségben helyenként akár 20-25 cm friss hó is hullhat éjfélig. Másodfokú riasztás érvényes a Közép-Dunántúli és Közép-Magyarország régiókra (10-15 cm), az ország többi területe elsőfokú riasztás alá esik. Eleinte még vegyes halmazállapotú csapadék is hullhat.

De hogy mi is okozza az újabb nagy mennyiségű csapadékot?

Ismét összetett a rendszer, északkelet felől ugyanis hideg, sarkvidéki eredetű levegő áramlik hazánk fölé, míg dél felől egy mediterrán ciklon mozog, mely hatására dél-délnyugat felől egyre többfelé számíthatunk majd csapadékra.

Milyen veszélyeket hordozhat magában a szombati nap?

1. A már említett nagy mennyiségű hó ellapátolása már önmagában is kihívást jelent, de emellett a Dunántúlon, illetve a középső országrészben megerősödő keleti-északkeleti légmozgás többfelé hordhatja majd a havat, hóakadályokat és hófúvásokat okozva ezzel. Így a csúszós utak mellett rossz látási viszonyokra, készülhetünk. A szél emellet csökkentheti a járművek menetstabilitását is!

2. Az északkeleti országrész kivételével, de főleg a Dunántúlon Balatontól délre eső területein, illetve a középső megyéinkben átmenetileg ónos eső,  ónos szitálás is hullhat. Ez a túlhűlt vízcseppekből álló csapadék a talajra, tereptárgyakra, testekre érkezve azonnal megfagy, jégbevonatot képez, így a közlekedők életét egy pillanat alá rémálommá változtathatja. Közlekedjünk óvatosan, megfontoltan!

3. Eleinte hidegfronti, majd kettős fronthatásra készülhetünk, az átlagosnál nyugtalanabbak, ingerlékenyebbek, álmatlanabbak lehetünk, csökkenhet a koncentráló képességünk.

Következmények

Az utakon feltehetőleg több felé fog gondokat okozni az újabb havazás, a vonat- és buszközlekedésben is késésekre, kisebb fennakadásokra készülhetünk. Bízzunk benne, hogy a nagy mennyiségű hó, valamint a helyenként hulló ónos eső súlya nem fog felsővezeték-szakadást okozni!

A havat senki se felejtse el ellapátolni a saját ingatlanja elől, gondoljunk idősebb embertársainkra! Közlekedjünk nagyon óvatosan!

Az eseményeket természetesen ezalkalommal is élőben közvetítjük majd, figyeljék Percről Percre rovatunkat!


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |