Piros hóriasztás

| 2010. február 5. 15:36 | Frissítve:
Szombaton délnyugaton akár újabb 20-25 cm hó hullhat.

Élő közvetítésünket itt olvashatja »

A legmagasabb, azaz harmadfokú hóriasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a szombati napra Nyugat- és Dél-Dunántúl, valamint a Dél-Alföld régiókra. A térségben helyenként akár 20-25 cm friss hó is hullhat éjfélig. Másodfokú riasztás érvényes a Közép-Dunántúli és Közép-Magyarország régiókra (10-15 cm), az ország többi területe elsőfokú riasztás alá esik. Eleinte még vegyes halmazállapotú csapadék is hullhat.

De hogy mi is okozza az újabb nagy mennyiségű csapadékot?

Ismét összetett a rendszer, északkelet felől ugyanis hideg, sarkvidéki eredetű levegő áramlik hazánk fölé, míg dél felől egy mediterrán ciklon mozog, mely hatására dél-délnyugat felől egyre többfelé számíthatunk majd csapadékra.

Milyen veszélyeket hordozhat magában a szombati nap?

1. A már említett nagy mennyiségű hó ellapátolása már önmagában is kihívást jelent, de emellett a Dunántúlon, illetve a középső országrészben megerősödő keleti-északkeleti légmozgás többfelé hordhatja majd a havat, hóakadályokat és hófúvásokat okozva ezzel. Így a csúszós utak mellett rossz látási viszonyokra, készülhetünk. A szél emellet csökkentheti a járművek menetstabilitását is!

2. Az északkeleti országrész kivételével, de főleg a Dunántúlon Balatontól délre eső területein, illetve a középső megyéinkben átmenetileg ónos eső,  ónos szitálás is hullhat. Ez a túlhűlt vízcseppekből álló csapadék a talajra, tereptárgyakra, testekre érkezve azonnal megfagy, jégbevonatot képez, így a közlekedők életét egy pillanat alá rémálommá változtathatja. Közlekedjünk óvatosan, megfontoltan!

3. Eleinte hidegfronti, majd kettős fronthatásra készülhetünk, az átlagosnál nyugtalanabbak, ingerlékenyebbek, álmatlanabbak lehetünk, csökkenhet a koncentráló képességünk.

Következmények

Az utakon feltehetőleg több felé fog gondokat okozni az újabb havazás, a vonat- és buszközlekedésben is késésekre, kisebb fennakadásokra készülhetünk. Bízzunk benne, hogy a nagy mennyiségű hó, valamint a helyenként hulló ónos eső súlya nem fog felsővezeték-szakadást okozni!

A havat senki se felejtse el ellapátolni a saját ingatlanja elől, gondoljunk idősebb embertársainkra! Közlekedjünk nagyon óvatosan!

Az eseményeket természetesen ezalkalommal is élőben közvetítjük majd, figyeljék Percről Percre rovatunkat!


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Havazás érkezett Németországba A nagy területen átvonuló markáns hidegfront helyenként hóval indította a hetet.
  • SMS riasztás - verifikáció Részletes analízis arról, hogyan működött SMS előrejelzésünk a kísérleti időszak utolsó zivataros napján.
  • Havazott Boszniában Hétfő reggelre néhány centiméter vastag hóréteg borította be Bosznia-Hercegovina fővárosát. Fotókkal!
  • 3 éve ilyenkor Bánkúton 87 cm, a Kékesen és a Nagy Hideg-hegyen 45 cm-re hízott a hóvastagság. Áramszünet és útlezárások is jártak a 2017-es áprilisi havazáshoz.

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |