Pirosban pompázott a tenger

| 2012. november 28. 12:52 | Frissítve:
Különleges látványt nyújtott Ausztrália keleti partjainál a piros színben pompázó tenger, mely egy különleges algafaj virágzásának volt köszönhető.

Lenyűgöző élményben lehetett annak része, aki kedden Ausztrália keleti partvidékei mentén járt: egy ritka algafaj - az úgynevezetett Sea Sparkle, azaz Tengeri Ragyogás nevű vízi élőlény - indult virágzásnak, mely többek között Sydney népszerű tengerparti nyaralóhelyei mentén is pirosra színezte az óceán vizét

Habár az algafajok virágzása természetes, a mostanihoz fogható "virágok" némi kockázatot is jelentettek az úszók számára, ugyanis magas ammóniatartalmuk kiütéseket, viszkető szemeket eredményezhet. Az ausztrál vízimentők elmondása szerint az algának halszerű szaga volt. A jelenséget először kedden korán reggel szörfösök észlelték a népszerű Bondi beach mentén, a tengerpartot az esti órákig le is zárták, majd, miután az "virágszőnyeg" tovább vonult dél felé, újból megnyitották. 

Az Új-Dél-Walesi Víziügynökség kutatja a különleges virágzás pontos okát. Az egyik elmélet szerint a beáramló, hidegebb, tápanyagokban gazdag tengervíz okozhatta a mélypiros színezetet. Fred Gurgel, tengerbiológus hozzátette, azért is volt különleges a tegnapi nap, mert a legtöbb algafaj virágzása nagyjából egy hétig tart, míg most csupán egy egynapos jelenségről van szó. Hasonló jelenséget észleltek augusztusban egy dél-franciaországi tóban, illetve a szenegáli Retba tóban, ahol az algák virágzása elmondások szerint epres tejturmixra emlékeztetett. 

Az algafajok virágzása egyébként néhányi tengeri élőlény számára halálos kimenetelű is lehet, ugyanis az alga olyan méreganyagokat termel, mely akadályozhatja a halak légzését.

Forrás: The Huffington Post


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |