illusztráció illusztráció

Porördög kavarta fel egy kunszentmiklósi udvar nyugalmát

Egy biztonsági kamera pedig felvette az egészet.

Pénteken kora délután a napos-gomolyfelhős időben Kunszentmiklóson lengedezett a szél, de semmi jele nem volt annak, ami másodpercekkel később történt. Nem vihar tört ki,

csupán egy erősebb porördög söpört végig egy udvaron,

mely felkavarta a port, felkapta a könnyebben mozdítható dolgokat, majdnem kicsavarta a fiatal fákat, valamint az egyik épület ajtaját is kinyitotta, ami természetesen a hirtelen kialakult nagy légnyomáskülönbségnek volt köszönhető.

 tudtad-e?

A naposabb, száraz időben a feltételek kedvezőek ilyenkor porördögök, vagy más néven boszorkánytölcsérek kialakulásához. Általában az erőteljesebb besugárzás hatására jönnek létre. A legtöbb esetben veszélytelenek, de ha nagyra nőnek, képesek néhány könnyebb tereptárgyat felkapni, valamint arrébb repíteni. Az erőteljesebb besugárzás hatására felmelegedő felszínen a környezetéhez képest alacsonyabb légnyomású terület alakul ki, ami körül örvénylő mozgás jön létre, és megszületik a porördög.

A fentebb említett porördögről pedig egy biztonsági kamera felvételt is készített, melyet ezúton is köszönünk Szűcsné Gergényi Beátának, hogy eljutatta hozzánk:

Porördög Kunszentmiklóson | Szűcsné Gergényi Beáta felvétele

Borítókép: Részlet a Szűcsné Gergényi Beáta által küldött videóból

Szavazás

Láttál már porördögöt?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés