Prediktív radar videó

| 2009. május 27. 4:28 | Frissítve:
Az idei viharszezon egyik érdekes kísérlete a radar-animáció prediktív kiterjesztése; megpróbáljuk időben előre vetíteni a zivatargócok várható mozgását.
Figyelem! A prediktív animáció nem a tényleges jövőt mutatja, csupán annak egy lehetséges közelítését a viharzónák legutóbbi mozgása alapján.

A radar videó tavaly nyár végén az Időkép teljesen egyedi fejlesztése volt, melynek lényege, hogy speciális hasonlósági minták sugárirányú keresésével megpróbálja megtalálni a csapadékzónák múltját és jövőjét két, egyedi radarkép között. Ilyenkor mozgás-vektorok jönnek létre, amelyek a múltból a jövőbe, és a jövőből a múltba mutatnak, a kettő speciális kombinációja adja a köztes képeket.

Ezzel igen látványos, és a valóságot jól közelítő folytonos mozgóképet lehet létrehozni, főleg jellegzetes formájú, nagy intenzitású zivatarok esetén.

Az eljárás egyik kellemes "mellékterméke" a legutolsó két (valódi) radarkép közötti mozgásvektorok létrejötte, melyek gyakorlatilag tetszőlegesen kiterjeszthetőek előre, a jövő irányába. Akár egy órával előre is lehetne számolni, de ennek a gyakorlatban nincsen értelme; a zivatarcellák ugyanis 10-20 perc alatt irányt változtatnak, feloszlanak vagy kettéválnak, esetleg újak keletkeznek.

Ezért kísérletünkben max. 15 perccel előre használjuk a projekciót, kíváncsian várjuk, hogy nézőink észrevételei alapján mennyire fedi az előrejelzés a valóságot. Hogy elkülöníthető legyen az eredeti és a jövőbe extrapolált mozgás, a tényleges utolsó fázisnál "kettéválik" az animáció, az eredeti radarkép megáll, a feltételezett mozgásirányú cellák halványabb (áttetszőbb) színezéssel folytatják útjukat.

A kísérleti változat már most látható a radar videón!

Reméljük, tetszik az újítás, és persze várjuk a véleményeket!

Nagy Gergely
2009. május 27.
Időkép-ViharVadász Project

hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |