Pusztító ciklonok

| 2008. augusztus 21. 13:40 | Frissítve:
A nyári ciklonszezon legújabb tagja a Fay nevű trópusi ciklon, mely a hét elején érte el Kuba partjait, jelenleg Florida északi részén jár, valamint Tajvannál is megerősödött a Nuri.
A múlt héten még Haiti és a Dominikai Köztársaság terültén járt a Fay nevű trópusi ciklon, melyben átlagosan 80km/h-s szél, igen erős, 100km/h-s széllökések, és igen nagy mennyiségű csapadékot mértek. A végigsöprő vihar 57 halálos áldozatot követelt.
A hét elején Kubában pusztított a Fay, itt is hasonlóan magas szélsebességeket, és nagy mennyiségű csapadékot jelentettek, ami miatt árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni a térségben. Hogy megelőzzék a tragédiákat, több ezer embert telepítettek ki az alacsonyabban fekvő területekről.

Ahogy átkelt a vihar nyílt tenger felett, nedvességet és energiát szívott magába, ezáltal hurrikánná erősödött, így érte el Florida partjait. Ekkorra már az átlagos szélsebesség 120-130km/h, a széllökések elérték a 150km/h-s erősséget. Az ijedt emberek okkal kezdtek el menekülni a floridai félszigetről, hatalmas dugókat okozva ezzel az utakon.

Nem csak Amerika partjait, Ázsia keleti térségét is sújtja a „tájfun-szezon”. A korábbi ciklonok után - melyek felbukkantak, s melyekről hírt is adtunk -, a Nuri nevű tájfun érte el Tajvan partjait, és haladt tovább, ahogy az az alsó képen is látszik, folyamatosan erősödve. Mostanra elérte a Saffir-Simpson skála szerinti II. kategóriát, mely átlagosan 175 km/h-s szélre, és 210km/h-s széllökésekre hívja fel a figyelmet.
A térségben nem csak maga a szél, hanem a szél által korbácsolt hullámok is igen nagy pusztításokat okoznak.

Forrás: NOAA, RSOE
Képek: Thai Meteorological Satellite Section, NOAA radar


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak