illusztráció illusztráció

Újabb radar az Időképen

Az Időkép Balkányba telepített 4. radarjával az északkeleti régiók viharai is jól láthatóak lesznek.

Radar Balkány Nemzeti ünnepünk alkalmából lerántjuk a leplet legújabb fejlesztésünkről, a Nyírség közepén telepítésre kerülő, immár 4. időjárási radarunkról.

Jobbra: a kibővített  hatósugár

Sok-sok érdeklődő nézőnk és a keleti régiók időjárására kíváncsi látogatónk bizonyára örömmel fogadja a hírt, hogy radarhálózatunk legújabb tagja Nyíregyháza és Debrecen között kapott helyet, ahonnan nem csak Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye síkságait, de még a Zemplén és az Északi-középhegység egy részét is kiválóan belátjuk majd, Szovákia és Ukrajna, valamint Erdély határközeli részeiről nem is beszélve.

A lokátor ugyanolyan paraméterekkel rendelkezik, mint amelyeket Budapesten, Szolnokon, illetve Keszthelyen sikerült - még tavasszal - elhelyeznünk; ez azt jelenti, hogy HD felbontású, percenként frissülő képet tud adni (domborzattól függően) mintegy 100 ezer négyzetkilométerről hatósugarán belül, melyet természetesen átfedésbe is kerül a szolnoki radarral, így a Duna-Tisza köze és a Tiszántúl, többszörös fedésű kompozitban egyesül. A hálózat így legalább két oldalról látat rá az Alföld illetve az észak-keleti régiók zivatarcelláira; így sokkal hatékonyabban lehet majd követni az ebben az irányan kialakuló, illetve erre vonuló viharokat.

Bár a zivatarszezon hamarosan véget ér, a lokátor telepítése még csak most kezdődhetett el, így a legkorábbi élőképeket vélhetően szeptember végétől láthatják érdeklődő nézőink. Mégis reméljük, sokaknak lesz hasznos a bővítés, és tavasztól, a következő szezonkezdéskor már hazánk legtávolabbi csücskéből is érdekes és izgalmas közvetítést láthatnak látogatóink az ott zajló időjárási eseményekről.

Kellemes időtöltést kíván nemzeti ünnepünkön az Időkép stábja; a következő napokban pedig kellemes pihenést a várhatóan zivatarmentes, tűzijáték fényeitől kivilágított estére és éjszakára.

2011. augusztus 20.
Az Időkép Csapata

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés