illusztráció illusztráció

Radar videó

Kizárólag az Időképen látható az egyedi fejlesztésű folyamatosan frissített radarkép videó, amelyet a megszokott, negyed órás helyett 1 perces felbontásban élvezhetnek nézőink.

Ahogy közeledik a nyár vége (és persze az utolsó, nyár végi nagy viharok), az Idõkép-ViharVadász project közzéteszi saját fejlesztésû, napokban elkészült radar-animációját, amely - a megszokott 15 perces ugrású hurokfilmmel szemben - gyakorlatilag folyamatos, 25 kép/mp felbontású videót jelent.
A 15 percenént elkészülõ, hazai OMSZ radarképet egy speciális, mozgásvektorokat elemzõ eljrás segítségével felbontjuk 15 köztes, egyedi képkockára, ahol az egyes fázisokban matematikai módszerekkel modellezzük a viharzónák, csapadék-intezitások legvalószínûbb mozgását.
Ez lehetõvé teszi, hogy az ugráló, szakaszos hurokfilm helyett teljesen folytonos, 25 kép/mp gyorsaságú videót készítsünk, amely igen jól közelíti (bár természetesen nem mindig helyettesítheti) a valóságot.

Mégis, az így elkészülõ videó sokkal szemléletesebben tárja elénk a zivatarok mozgását, nem kevés olyan jelenséget megmutatva, amelyet enélkül talán észre sem vettünk volna.
Ez a speciális animáció általában 2-3 perccel azután frissül, hogy a legújabb (álló) OMSZ-radarkép nyilvánosságra kerül. Ennek egyszerûan az az oka, hogy nagyon bonyolult számítások sokaságát kell, hogy végezzük - a mozgásvektorok optimalizálása, kiterjesztése nem könnyû feladat térben és idõben sem egyaránt.

Természetesen újabb fejlesztések készülnek már most a háttérben, amelyek közül jelenleg csak annyt árulunk el, hogy a radarképet rövid idõn belül ötvözni fogjuk észlelõnk igen értékes szél-, légnyomást, csapadékintenzitás és felhõkép adataival. Ennek eredményeképpen újabb hasznos és különleges mixekre számíthatunk - és ennél még jóval tovább is megyünk.
Ezek egy része viszont csak jövõ tavasszal kerül nyilvánosságra - hogy pontosan mi, az legyen megint csak meglepetés.

Cikkünk példa-videója (amely kb. 1 hétig a radarkép aloldalon a balatonboglári kamerával szinkronban is megtekinthetõ), a 2008. augusztus 4-én hétfõn rögzített radarképek folytonos változata. E napon egy hidegfront hatására a Balatonnál és az északi országrészben igen heves viharok vonultak át. A teljes vdeó mintegy 125 képkockából áll, és csupán 5 radarkép alapján készült (19:30-20:30-ig). Külön érdekesség, hogy ugyanekkor rögzítették a balatonboglári ViharVadász kamerák is gyorsított felvételként ugyanezt a vihart, amelyrõl korábbi cikkünkben is írtunk.

Ahogy eddig is, nagyon várjuk nézõink észrevételeit, javasolatait, esetleges kritikáit legújabb fejlesztésünkkel kapcsolatban.

NG/2008. aug 23.
Idõkép-ViharVadász project
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés