illusztráció illusztráció

Ragyogóan napos lesz a hétvége

Egy anticiklonnak köszönhetően fagyos reggelekre, napközben azonban szép napsütésre, 10-13 fok körüli maximumokra számíthatunk hétvégén.

Egyre nyugodtabb időjárást tartogatnak a következő napok, egy nagy kiterjedésű magas nyomású légköri képződmény épül ki ugyanis Európa nagy része fölött.

illusztráció

Az európai ECMWF modell 850 hPa-os (kb. 1500 méter) magassági szintre vonatkozó hőmérsékleti anomália és tengerszinti légnyomás előrejelzése február 17-re (forrás: WXCharts.com)

Hétvégén az anticiklon középpontjával térségünk fölé húzódik, így a felhőoszlató, leszálló légmozgásnak köszönhetően nagyrészt derült, napos időre készülhetünk, inkább csak szombaton délkeleten lehet még időnként több felhő az égen. A légmozgás gyenge, mérsékelt marad. Hajnalonként pára, főként az ország északi felén és a Dunántúlon

több helyen köd képződhet,

de ennek nagy része még a délelőtti órák folyamán feloszlik, inkább csak északon, északkeleten maradhat meg néhol tartósabban. Bár a hajnalok a legtöbb helyen fagyosak lesznek, napközben viszont kora tavaszias magasságokba, általában véve 10-13 fok köré emelkedik a hőmérséklet. Ennél hűvösebb csak a hosszabb ideig párás, ködös tájakon lehet.

illusztráció

Györkő Zsombor fotója Pécsről, a Malomvölgyi-tó mellől, köszönjük!

A nyugodt idő a jövő hét első napjaiban is folytatódik. Reggelente több helyen pára, köd és fagy emlékeztethet a februárra, napközben pedig derült, napos és tartósan párás, ködös tájakkal egyaránt találkozhatunk. Utóbbira az ország északi, északkeleti felén van nagyobb esély.

Borítókép: Bodrogi Attila

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés