Rekordalacsony vízállás

| 2011. november 30. 12:17 | Frissítve:

A Dunán és a Tiszán is többször mértek a hónap folyamán az eddigi legkisebb vízállás alatti értéket.

A hazai folyók vízszintje az augusztus óta tartó csapadékszegény időszak következtében jelentősen lecsökkent, november hónap folyamán a Dunán, a Tiszán és mellékfolyóikon is több helyen mértek rekord alacsony vízállást. Nem is csoda, hiszen az utolsó, nagyobb területre is kiterjedő számottevő (10-20 mm körüli) csapadék október 20-a tájékán hullott hazánkban, ugyanakkor novemberben csak jelentéktelen, alig néhány tized mm eső esett, az is csak néhol, elsősorban a Siófok-Szekszárd vonal mentén november 7-én. 

A Duna vízszintje a Római partonA Duna magyarországi szakaszán több helyen gondot okoz az apadás. Budapesten 2003 óta először ismét kilátszik az Ínség-szikla a Gellért-hegy lábánál. Dunaföldváron a hónap folyamán már többször is az eddigi legkisebb vízszint (150 cm, 2003. szeptember 11.) alá süllyedt a vízállás. Ugyan még nem hivatalosan, idén új minimum rekord született a településen. Vasárnap 100 cm volt a vízállás Mohácsnál, ha a következő napokban ez az érték 90-85 cm alá süllyed, le kell állítani a kompforgalmat. Több kilométeres sorban várakoznak a teherhajók a magyar határ közelében, a szerbiai Apatinnál. A Duna alacsony vízszintje miatt nem tudnak továbbmenni, ugyanis könnyen zátonyra futnának. Meg kell várniuk, hogy legalább fél métert emelkedjen a folyó vízszintje. A Dunán elsőfokú alacsony vízvédelmi készültség van.

Alacsony vízállás a TiszánA Tiszán és mellékfolyóin is meglehetősen alacsony a vízállás, az több helyen is az eddigi minimum rekord közelébe süllyedt. A szárazság leginkább a felső szakaszokat érinti. A Tisza magyarországi szakaszán Tiszabecsnél, Tivadarnál és Záhonynál közelítették meg az eddig mért legalacsonyabb értékeket a mérések. Rekord közeli, helyenként az alatti a vízszint a Szamoson, a Krasznán, a Körösökön, illetve a Maroson is. 

A legfrissebb előrejelzések szerint a hazai folyók vízgyűjtő területein nagyobb mennyiségű csapadék legkorábban a jövő hét elején hullhat. A cikkünkben megjelent képek Szalontai Szabolcs és a Horgasz.hu felvételei, köszönjük szépen!

Forrás: VITUKI, Hirado.hu, [origo], Horgasz.hu
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni. BejelentkezésRegisztráció
Kapcsolódó hírek

 • Gőzölgő hegyek A sok eső hatására erősen párássá váló levegőben pipálni kezdtek hegyeink.
 • Árhullám vonul le a Dunán A Szigetköznél II. fokú készültségi szintet ért el a folyó, viszont Budapesten az I. fokot sem fogja megközelíteni.
 • Szombaton még strandidő Itt a hétvége, szombaton még marad a kánikula. Tavaink közül a Tisza-tónál lesz jobb idő, a Balatonnál már feltámad a szél.
 • Lángolt a hortobágyi puszta Mintegy ezer hektárnyi terület égett le a Hortobágyi Nemzeti Parkban Nagyivánnál.

Hozzászólások

 • az előző hozzászólásomat kiegészítve természetesen augusztus eleje óta.

 • Attila088: azért nem. Itt a városközpontban legalább 50 mm csapadék esett.

 • Hát nem túl jó az biztos.De ne feledkezzünk meg a hegyekről se.Ott halmozódik a hó,ha tavaszal hirtelen olvad nem lesz akkora árvíz,mert eltudják "nyelni" a folyók.Néhány éve volt részünk a Dunán,Tiszán árvízből.A csapadék az kellene a mezőgazdaságnak.De még mesze a tél vége,bőven kárpótolhatja.

 • Néhány kép a ma reggeli "állapotokról" az ínség-sziklánál:

  http://www.panoramio.com/photo/62977011
  http://www.panoramio.com/photo/62976994
  http://www.panoramio.com/photo/62976875

 • no igen..n Tavaly árvizek meg belvizek voltak, idén meg rekor dalacsony vízállások, ez már csak így működik, ilyen szélsőségekre számíthatunk az elkövetkezendő években. Itt a Mátrában 2011 július vége felé volt nagy vihar, sok eső, azóta szinte semmi...

 • De legalább nincs sár. :)

 • Azt gondolom, hogy volt már ilyen száraz periódus, többször is, a meteorológiai észlelések megkezdése óta.
  De azért valljuk meg, ez az alig több, mint 100 év bizony a Föld és a Kárpát-medence tekintetében is elég kis objektív, mért minta az időjárási helyzetekről. Az viszont kétségtelen, hogy egy ember élete során a szélsőséges helyzetek mindig nagyobb hangsúlyt kapnak. Tavaly a minden addigi rekordot döntögető sok csapadék, idén pedig annak hiánya igen nagy kontrasztot okozott.

 • Üdv! Kakas hajnalt!
  Az É-Bakonyban 0,5-1,5mm,
  Rekord a Zirc melletti Olaszfaluban 6mm/hó csapadék,ott havazott is 5-6cm-t!
  Az OMSZ részéről e-mailben nekem is visszajeleztek,hogy nem valószínű ,hogy az Eplényi sípálya hóágyúi adtak kellő mennyiségű vízpárát,azonban a Várpalotai hőerőmű ,ha működik esetleg,talán,de maguk sem tudják természetes,vagy mesterséges okát.
  Szerintem ha van mesterséges csapaék,akkkor van mesterségesen (direktbe)előidézett szárazulat is!(nyomási mező befolyásolása)
  Stabil és tartós anticiklonáris hatások voltak,még NY-K irányba átrobogó óceáni frontok is alig zavarták meg,Mediterrán ciklon sem sok volt közvetlenül térségünk felett, a legutóbbi nedves légtömege az elmúlt két hétben épp súrolta déli határvidéket(pár csepp esőt,vagy havat adva.
  Az előttem szólalok említették a Harp HAArp-ról ,erről a Sprektum tv-ben is szóltak műszaki emberek,ez a rövidítés nem véletlen,ténylegesen kifejthető a tudományos bizonyíthatóság.
  De mivel nem civil szféra nem publikus és sokakat megijeszthet!
  Sokan badarságnak állítják,de a jövő háborúit lehetséges már akár meteorológiailag is előidézni,még ha nem is ez volt fő sodorú cél közvetve kialakulhatott nagyobb léptékű egyensúly vesztés a légtérben..
  A katonaságnál már ismerik az elektromágneses impulzusokkal lebénított számítástechnikai védelem fogalmát,miért ne lehetne megbolygatni az egyensúlyt amihez már a többi emberi beavatkozás (szennyezés) csak kondenzálja folyamatot.(kémia-fizika)
  Nem is oly rég még az atom volt a legkisebb egység!!!És ez már nem csak elméleti fizika.

 • Berigeri, nem hiába élünk a Kárpát medencében, hegyek vesznek körül bennünket. A láthatatlan határ látható.

 • Üdv. mindenkinek!
  Én pár hónapja napi szinten figyelem az európai csapadékzónák mozgását és nagyon érdekesnek tartom, mert olyan mint ha középeurópát körbe ( és nagyon hasonlít valóban egy szabályos körhöz ) venné egy láthatatlan pajzs ami vissza fordítja ezeket. Lehet, hogy nem természetes jelenségről van szó??? (HAARP. project esetleg? Biztos, hogy badarság?)

 • Itt, Mátészalkán augusztus közepe táján esett utoljára az eső. Elképesztő.

 • Csongrádon jelenleg -160 cm a Tisza vízállása. Ezen az oldalon található egy táblázat is a szintekről : http://www.koros-torok.hu/vizallas/
  Augusztus eleje óta a városban 22 mm csapadék hullott.

 • Sajnos ez már mindenütt nagyon nagy gondot okoz :( Szomorú így látni a nagy folyóinkat és tavainkat :(

 • Tótkomlóson (Békés megye) augusztus legeleje óta egyszer volt néhány mm csapadék valamikor szeptember elején. Szóval az elmúlt 4 hónapban esett vagy néhány 10 mm... már katasztrofális ez az egész helyzet...

 • Kellene már az eső(vagy hó) de nagyon

 • Csongrádon reggel elbontották a Pontonhidat a Tisza alacsony vízállása miatt. A két part között már csak komp közlekedik.

 • Komáromban 28 cm a Duna,és az utóbbi 48 órában közel 20 cm-t apadt.

 • Érdekes, tavaly meg rekordmagasságú volt a vízállás több folyónál.

 • Köszi a cikket Gergő, de egyre kilátástalanabb a helyzet! Eső már nagyon régen nem volt, és nem is tudom mikor volt ilyen száraz November! Remélem megoldódik a csapadékhiány és a következő hónapokban lesz csapadék!

 • Szép cikk Gergő, de siralmas, hogy ilyesmikről kell hírt adni...egy sorscsapás volt ez az év, jövőre megnézhetjük magunkat! Aki a földből él, jobb ha keres egy szép magas nyárfát... :(

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés:

Riasztás
hirdetés
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2017. Adaptive Média Facebook Twitter Google+
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogi közlemény | Elvihető tartalmak