illusztráció illusztráció

Rekordáradás a Rábán

Csehországban már hat halálos áldozatot követelt a kiadós esőzések miatt kialakult áradás, a Római-partot is elöntheti a Duna.

A következő napokban is folytatódik a csapadékos időjárás, melynek következtében tovább súlyosodhat a helyzet folyóinkon. A tegnapi nap folyamán Vas megye nyugati végén 100-120 liter csapadék hullott minden egyes négyzetméterre, melynek következtében Kőszeget elmosta a víz. Csehországban már hat halálozata van a napok óta tartó esőzések miatt kialakult árvizeknek.

Rekordáradás a Rábán

Soha nem mértek még ilyen magas vízállást a Rábán Szentgotthárdnál, ahol a reggeli órákig 499 cm-ig kúszott fel a vízszínt. Az eddigi rekordot az 1965-ös, Vas megyét elöntő árvíz tartotta, ám akkor 30 cm-vel alacsonyabban volt a víz. Nem járnak a vonatok Szentgotthárd és Rátót, valamint Szentgotthárd és Jennersdorf között, a megáradt Lapincs patak miatt busszal pótolják a kieső járatokat.

Árad a Duna is

Az Esztergom feletti szakaszon elsőfokú készültséget rendeltek el a hétvégén érkező dunai árhullám miatt. A vasárnapi budapesti tetőzés alatt lezárják a rakpartokat, ill. számítani kell arra, hogy a víz elöntheti a Római-partot is. A védelmi munkák folyamatosan zajlanak, már 15 zsilipet lezártak a fővárosban, és árvízi üzemmódra váltottak át a szennyvíztisztító és vízátemelő telepeken. A védekezésbe bevonható munkatársak listáját naprakészen tartják - ők veszély esetén a nap bármely szakában riaszthatók.

Forrás: MTI/Index
Címkék
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés